Значителен ръст на случаите на домашно насилие по време на извънредното положение. Сигнали са подавали и жени, които преди не са били жертви на тормоз.

Да бъдеш затворена с насилник – в такава ситуация бяха много българки по време на социалната изолация. Според психолози причината е ескалиране на дълго трупани емоции или появили се отново стари проблеми по времето, когато останахме изолирани вкъщи, без обичайния режим на работа и срещи с приятели.

По данни на фондация „Анимус“ от 13 март до 13 май, на горещата им телефонна линия са постъпили над 500 сигнала, което е с 12% повече спрямо миналата година. Две седмици след този период сигналите за домашно насилие са се увеличили още повече – с 50% спрямо миналата година. Освен от жени, сигнали са подавани и от деца, и възрастни хора.

Още по-тревожна е черната статистика – от началото на извънредното положение 9 жени са били убити при домашно насилие.

То може да бъде физическо и психическо, може да се изрази в пълен контрол или неконтролируема ревност, може да унижава и да държи в пълна зависимост. Домашното насилие има много лица.

Надежда Стойчева – Фондация „Анимус“: „Държане да не може да спи, непрекъснато да бъде обвиняван и да няма възможност и секунда да има собствено пространство“.

Черната картина на домашното насилие по време на COVID-19 красноречиво рисува случай от Варна от 5 април. Тогава мъж и приятелката му са били приети в болница за тест за коронавирус. Жената се оплаквала от болки в гърдите. Едва след смъртта ѝ става ясно, че дробовете ѝ са увредени заради счупени от побой ребра. Изолацията е изострила чувствителността на хората към проблемите на другите.

Надежда Стойчева – Фондация „Анимус“: „Добрата тенденция е, че в последно време много близки, приятели, роднини, съседи се обаждат, за да съобщават и да питат как могат да помогнат“.

Сега за по-тежко наказание на насилника трябва да са налице три последователно регистрирани акта на насилие срещу жертвата. За да не се стига до фатален край, омбудсманът предлага законови промени.

Диана Ковачева – омбудсман: „Факт е обаче, че жертвата може да бъде убита или сериозно осакатена още от първия път, а също така и системният характер на домашно насилие обикновено се предполага. Рядко някой бива убиван само в резултат на един единствен спонтанен акт“.

Сред предложенията е личните лекари да са задължени да информират полицията, ако имат информация за домашно насилие.

Диана Ковачева – омбудсман: „Да се работи освен с жертвата и детето, също и с насилника и това да бъде задължително подлаган на терапия“.

Има жени, които решават, че след втория шамар трябва да си тръгнат от насилника. А други с години търпят тормоз. Експертите съветват – споделяйте!

Надежда Стойчева – Фондация „Анимус“: „Когато не назовеш нещо, то сякаш не съществува и когато се проговори, всъщност хората разбират какво се е случило с тях“.

И другият съвет – колкото по-рано потърсиш помощ, толкова по-малко ще бъдеш наранен.

Освен на 112, денонощно сигнали се приемат на горещите телефонни линии на фондация „Анимус“. За цялата страна телеонът е 0800 1 86 76.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar