Той е твърдо „за“ причиняването на смърт след употреба на алкохол и наркотици да се счита за умишлено убийство

13 души повече са загинали по пътищата в страната от началото на годината до вторник в сравнение със същия период на 2022-а. Това показват данните на Пътна полиция при проверка на „24 часа“. През тази са загинали 217 души, а през миналата са били 204, или 6% повече. С толкова нарастват и тежките катастрофи, а ранените – с 12 на сто.

„Изключително съм гневен на всичко, което се случва по пътищата. Затова за мен справянето с този проблем е приоритет“, заяви вътрешният министър Калин Стоянов при срещата си с роднини на загинали при катастрофи, които го посетиха в МВР във вторник.

Той се е запознал с всеки един от случаите и е поел ангажимент да проследи развитието им, както и какви мерки са предприети от подчинените му. Министърът застанал зад предложенията за промени в Наказателния кодекс, с които причиняването на смърт на пътя след употреба на алкохол и наркотици да се счита за умишлено убийство.

Една от почернените майки на срещата е Петя Иванова. Тя търси справедливост заради доведения си син повече от 2 г. На 18 ноември 2021 г. Васко и още няколко младежи пътували до Габрово. Челно и в тяхното платно ги удря кола, шофирана от Александър Ковачев. Синът на Петя и още две момчета от компанията умират след сблъсъка. Виновният шофьор е на свобода и води охолен живот, докато тече разследването. Още не е наказан.

Радка Петкова от Панагюрище е друга майка, която е загубила сина си наскоро – пред ноември м.г. Георги е убит до Ботевград, докато пътува, за да види приятелката си. Заради нея се прибрал от Лондон, където учел. Радка Петкова настоява близките да се информират до 10 минути след инцидента, както и за строги ефективни присъди за виновниците.

Те ще имат и други срещи с министър Стоянов, на които ще присъстват прокуратурата и депутати. В този състав близките на жертвите при катастрофи са ходили при бившия главен прокурор Иван Гешев и при шефа на парламента Росен Желязков.

„В крайна сметка решението ще се вземе от Народното събрание, но усещам, че има нагласа това да се случи“, уточни той.

Калин Стоянов бе категоричен, че борбата с войната по пътищата в момента е приоритет не само за МВР, но и за цялото правителство и всички институции са фокусирани върху тази тема. Той посочи, че МВР е представило комплекс от мерки, свързани с безопасността на движението.

В парламента са внесени 4 законопроекта от различни депутати за изменение на Закона за движение по пътищата. Те са за по-строги мерки спрямо новите водачи, за стикерите по стъклото на колите, преминаването през жп прелези. Основните промени обаче са в законопроекта на Министерския съвет, които бяха подготвени от служебното правителство. Общественото обсъждане по него приключи преди седмица, но сега от МВР нанасят бележките от него. След това правителството трябва да го внесе в парламента.

Основната промяна там е намаляване на допустимата скорост по магистралите от 140 на 130 км/ч. Въвеждат се още зони в градовете, в които предимство навсякъде ще имат пешеходците, нови правила за тротинетките и велосипедистите, както и по-високи наказания за много от нарушенията.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar