Едуард Шимаков и Владимир Попов, които властите в Черна гора подозират, че работят за руското военно разузнаване (ГРУ), бяха задочно осъдени днес в Подгорица на 15 и 12 години лишаване отсвобода заради участието си в опит за държавен преврат през 2016 г.

„Попов“ често е пътувал до България в периода 2013-2016 г. Днес той е с чин подполковник или полковник, написаха в съвместно разследване международната група „Белингкат“ и руското издание The Insider.

За виновни бяха признати 12 обвиняеми, сред които и Андрий Мандич и Милан Кнежевич – лидери на проруския опозиционен „Демократичен фронт“. Те ще лежат в затвора по 5 години. Всички са признати за виновни в създаването на организирана престъпна група и тероризъм, съобщи обществената Радио и телевизия на Черна гора (RTCG).

„Всеки от тях е имал определена задача и роля, а в дейността си престъпната организация е била готова да използва насилие и сплашване. При това всички те са осъзнавали действията си, желаели са извършването им, както и им е било известно, че нарушават законите“, се казва в цитираното решение на съда.

Прокуратурата твърдеше, че престъпната група е създадена на територията на Черна гора, Сърбия и Русия с цел убийство на премиера Мило Джуканович в деня на парламентарните избори 16 октомври 2016 г. Така е трябвало да се предизвика нестабилност и да се свали властта, насочила страната към членство в НАТО.

„Безусловно ние категорично отхвърляме възможността за официално участие на Русия към каквито и да е опити на организации за някакви незаконни действия“, коментира преди време Дмитрий Песков, говорител на Кремъл.

Черногорското разследване твърди, че руснаците са сглобили групата и вероятно към дейността на Широков (истинското му име е Шишмаков) и Попов са причастни руските спецслужби, тъй като първият от тях е бил техен служител.

През 2014 г. Шишмаков е заместник на руското военно аташе в Полша, но е екстрадиран от страната по обвинения в шпионаж в полза на Русия и е обявен за персона нон грата.

През ноември миналата година изданията „Инсайдър“ (The Insider) и „Белингкат“ (Bellingcat) обявиха след собствено разследване, че истинското име на Попов е Владимир Моисеев, служител на ГРУ. Адресната му регистрация е в блок, съседен на този, в който живее Александър Мишкин, един от заподозрените атентатори от Солзбъри.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar