Няколко поддръжници на руския дисидент Алексей Навални ще трябва да останат под домашен арест до лятото, след като са участвали в протести срещу пращането на Навални в затвора, обяви днес руски съд. Московски съд реши да продължи мярката им с още три месеца до 23 юни, каза говорител на съда, цитиран от ДПА и БТА.

    Сред засегнатите са говорителката на Навални Кира Ярмиш, сътрудникът Олег Степанов и активистката от пънкгрупата „Пуси райът“ Мария Альохина. Съгласно съдебно решение от януари домашният им арест трябваше да приключи идната седмица. Активистите, както и мнозина сътрудници на Навални, бяха осъдени за нарушаване по време на протестите на противоепидемичните правила, въведени заради коронавируса.

    Смята се, че мотивите за делата срещу тях са политически, за да бъдат лишени опонентите на руския президент Владимир Путин от възможността да изразяват позициите си преди насрочените след шест месеца парламентарните избори в Русия. Хората, които са под домашен арест, например, нямат право да общуват с други по интернет.

    Екипът на Навални разкритикува съдебното решение като „отмъщение за митингите срещу задържането на Навални“ и заяви, че политици и независими активисти са били арестувани, за да се предотвратят нови акции. „Това е политическо преследване“, заяви екипът. През януари десетки хиляди руснаци излязоха по улиците на над 100 града в Русия да протестират срещу задържането на критика на Кремъл.

    Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

    Коментирайте

    avatar