Руски следователи разпитват сенатора от Карачаево-Черкеската република Рауф Арашуков по дело за кражба на природен газ за 30 милиарда рубли, предаде ТАСС, като се позова на Следствения комитет на Русия, съобщи БТА. „Сенатор Рауф Арашуков е разпитван от следователи на Следствения комитет на Русия по разследване във връзка с наказателно дело“, заяви Следственият комитет и разпространи видеозапис как сътрудници на Федералната служба за сигурност довеждат Арашуков с белезници в Следствения комитет.

Говорителката на комитета Светлана Петренко заяви по-рано, че Арашуков е задържан във връзка с наказателно дело за създаване на престъпна организация, кражба на природен газ от компанията „Газпром“, убийства и други престъпления. По наказателното дело е задържан и баща му Раул Арашуков, който според следствието е замесен в кражба на природен газ от „Газпром“ за 30 милиарда рубли.

Сенатор Арашуков беше задържан днес по време на заседание в Съвета на федерацията, след като беше лишен от имунитет. Това е първият подобен случай в историята на горната камара на руския парламент.

Той е обвинен в участие в престъпна организация, оказване на натиск върху свидетели и участие в две убийства през 2010 г. – на заместник-председателя на младежкото движение „Адиге Хасе“ Аслан Жуков и Фрал Шебзухов, съветник на президента на Карачаево-Черкеската република.

Според следствието създател на престъпната организация е баща му Раул Арашуков – съветник на генералния директор на „Газпром межрегионгаз“.

Синът и бащата Арашукови може да са свързани и с още три убийства, каза адвокатът Иля Лебедев. „Има информация, че освен с двете споменати убийства (сенатор) Арашуков може да е свързан с организирането на убийствата на още двама човека в Карачаево-Черкеската република – бившия ръководител на местния следствен арест Хасан Джанаев и Али Афаунов, телохранител на Назир Хапсироков, помощник на началника на администрацията на президента на Русия. Бащата на Арашуков може да има отношение към организирането на убийството на донецкия бизнесмен Борис Хапсироков в края на 90-те години“, каза Лебедев.

Следственият комитет каза, че следователите разпитват четирима ръководители на газовия отрасъл в Севернокавказкия федерален окръг по наказателното дело за кражба на природен газ в „Газпром“ – Руслан Арашуков, Гузер Хашукаев, Николай Романов и Игор Травинов.

Според следствието Раул Арашуков заедно със съучастници е доставял газ на несъществуващи потребители в периода, когато е бил директор на „Газпром межрегионгаз Ставропол“. Той е заемал поста между 2002 и 2011 г.

Раул Арашуков не се признава за виновен, каза добре информиран източник.
Представител на органите на реда заяви, че са предприети обиски и проверки на документи в структурите на „Газпром“ в Ставрополския край.

Следствена група от 200 души е започнала действия в 11 руски града по свързаното със сенатор Арашуков наказателно дело, заяви Следственият комитет. Следователи от Следствения комитет и сътрудници на Федералната служба за сигурност са предприели мащабни действия във връзка с делото в Москва, Санкт Петербург, Ставропол, Махачкала, Астрахан и др.

Съдебните власти в Москва заявиха, че Следственият комитет е поискал ареста на сенатор Арашуков по обвинения в организиране на убийство.
Председателят на Съвета на федерацията Валентина Матвиенко каза, че Рауф Арашуков може да бъде лишен от статута на сенатор само по негово искане или с решение на съда.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar