Руският Върховен съд отхвърли жалбата на критика на Кремъл Владимир Кара-Мурза срещу присъдата му от 25 години лишаване от свобода по обвинение в държавна измяна, предаде Ройтерс.

Роденият в Москва опозиционер, който има двойно, руско и британско гражданство, многократно е осъждал руската война в Украйна, критикувал президента Владимир Путин и се застъпи за западни санкции срещу Русия.

Присъдата му от четвърт век, която бе произнесена миналата година, е най-тежкото съдебно наказание по подобно обвинение, откакто Москва изпрати хиляди военнослужещи в Украйна през 2022 г.

Кара-Мурза сравни делото, по което бе признат за виновен, с показните съдебни процеси от времето на Сталин.

Опозиционният политик, който е на 42 години и е баща на три деца, бе арестуван два месеца след началото на войната по обвинение в разпространяване на невярна информация за руските въоръжени сили и бе обявен за „чуждестранен агент“.

Кара-Мурза бе задържан броени часове след като Си Ен Ен излъчи интервю с него, в което той заяви, че Русия е управлявана от „режим на убийци“.

По-късно срещу него бе повдигнато обвинение в държавна измяна заради изказванията му за войната.

Опозиционерът посочи в жалбата си срещу присъдата, че не е извършил никакви престъпления и че е осъден единствено заради това, че е упражнявал правото си на свобода на изразяването. „Целият процес е основан на отричането на самите понятия за право, справедливост и законност“, посочва Кара-Мурза в писмения документ.

По думите му делото е било базирано на „груба и цинична фалшификация – на опита критикуването на властите да се приравни с нанасянето на вреди на държавата, а опозиционната активност да се представи като „държавна измяна“. „Но в това няма и нищо ново. Така действа всяка диктатура“, заключава руският опозиционер.

Текстът бе публикуван миналия месец във в. „Вашингтон пост“, за който Кара-Мурза пише от затвора. Този месец той получи престижната награда „Пулицър“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar