Три дни след атаката по интернет страниците на държавните институции руската хакерска група Killnet има нова, но този път персонална мишена – главния прокурор Иван Гешев. Това става ясно от публикации в телеграм канала на групата.

Хакерът с никнейм KillMilk, сочен за един от лидерите, е публикувал директно послание срещу главния прокурор, се разбира още от публикацията в „Телеграм“.

В нея пише, че KillMilk поема цялата отговорност „за нанасяне на тежки щети на мрежовата инфраструктура на българското корумпирано правителство.

И обявявам официално! Главен прокурор Иван Гешев – Майната ти“

По адрес на обвинител №1 се отправят и множество обидни послания.

„Много интересно съвпада това, че има заплаха от страна на гражданин на руската федерация срещу българската прокуратура и главния прокурор, а от друга – прокуратурата и главният прокурор са подложени на политически атаки повече от две години“, коментира пред „24 часа“ Иван Гешев.

„Надяваме се това съвпадение да е случайно, но вече започва да става притеснително“, добави той.

Иван Гешев коментира още, че прокуратура е част от държавата и „защитава националните интереси и интересите на евро атлантическите ни партньори“.

„Нормално“ е да има реакция. Това няма да ни спре да си вършим работата и да работим в интерес на България и българските граждани“, заключи обвинител №1.

В събота часове след масираната DDoS атака, засегнала сайтовете на държавните институции, той съобщи, че тя е дело на руски хакери. Още тогава стана ясно, че единият се намира в руския град Магнитогорск.

В неделя от държавното обвинение съобщиха, че благодарение на специален софтуер вече са установили точното местонахождение и самоличността на един от авторите на атаката. От държавното обвинение заявиха, че ще отправят и официално искане до руските власти за предаване на извършителя на злонамерената кибератака.

В понеделник от Софийска градска прокуратура допълниха, че зад мащабната DDoS атака стоят още около 150 руснаци, чиято самоличност и местонахождение са в процес на изясняване. Няколко часа по-късно от KillNet отправиха посланието срещу Иван Гешев, с което го превръщат в мишена на Русия.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar