Долната камара на руския парламент /Държавната Дума/ днес прие поправка в процедурната част на законопроекта за промени в конституцията, която дава право на настоящия руски президент Владимир Путин да се кандидатира за нов мандат, независимо от броя на предишните, предаде ТАСС.

По време на днешното заседание на Думата депутатът Валентина Терешкова предложи две поправки към законопроекта. Тя предложи в самата конституция да се уточни, че настоящият и бившите президенти на Русия могат да се кандидатират за поста държавен глава независимо от броя предишни мандати. Тази поправка също така бе подкрепена от Думата.

Заедно с това Терешкова предложи да се допълни процедурата за влизане в сила на законопроекта и да се уточни, че настоящият държавен глава може да се кандидатира за нов мандат.

Според приетия текст, предлаганото в законопроекта правило за не повече от два президентски мандата „не възпрепятства лице заемало и (или) заемащо поста президент на Русия към момента на влизане на дадената поправка в сила, да участва като кандидат на изборите за президент на Руската федерация след влизането на промените на конституцията в сила“. Държавният глава на Русия може отново да участва в избори „независимо от броя мандати, през които посоченото лице е заемало (поста президент) към момента на влизане в сила на промените в конституцията, съобщава БТА.

В изказване пред Думата руският президент Владимир Путин заяви, че не е целесъобразно да се отменя ограничението за броя на президентски мандати. При това той изрази позиция си, че смята за допустимо внасянето в конституцията на поправка, която би му позволила след приемането на промените в конституцията отново да участва в изборите за президент, отбелязва ТАСС.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar