Правителството на Русия подготви законопроект, с който се прави първа крачка към национализиране бизнеса на чуждестранни компании, замразили или прекратили бизнеса си в страната заради последиците от инвазията в Украйна. Той е одобрен от правителствена комисия по законодателната дейност като част от втори пакет мерки за подкрепа на икономиката, съобщи Александър Жуков, първи зам-председател на Държавната Дума.

Той представлява управляващата партия „Единна Русия“ в оперативния щаб на правителството. Не бе съобщено кога ще бъде внесен проектът в парламента, но в извънредната ситуация това може да стане веднага и той да бъде одобрен за броени часове от двете камари.

В понеделник Андрей Турчак, секретар на Генералния съвет на партията на президента Владимир Путин и първи зам.-председател на горната камара на парламента (Съвета на Федерацията) директно предложи национализация. Според него действията на западните компании били чиста проба умишлен банкрут, за който е взето решение под политически натиск за участие в „санкционна война срещу Русия“. Той говори още за „удар с нож в гърба“, „ще защитим нашите“ и „ще отговорим с военновременни закони“.

Представеният днес законопроект е смекчена версия на това намерение за превземане на чужд бизнес от държавата.

Според него целта е да се избегне обявяване в несъстоятелност и запазване на дейността и работните места. Той ще засяга компании, в които над 25% собственост имат чуждестранни лица от „неприятелски държави“.

Жуков обясни, че с новия текст ще се позволи на съвета на директорите на такава компания или на Федералната данъчна служба да се обърнат към Арбитражния съд (бел.ред. – в България такова съдебно звено няма) за назначаване на синдици (на руски се нарича „външна администрация“). Право да задействат подобна процедура ще имат също властите и прокурорите в отделните субекти на Руската федерация.

От датата на приемането на заявлението съдът може да налага на компанията обезпечителни мерки като забрана да продава активи, да уволнява служители, за прекратява договори, да се разпорежда с акции в уставния капитал.

„Предвидено е и прилагане на алтернативен механизъм, допускащ отказ от назначената за 6 месеца външна администрация, ако собственикът реши да поднови дейността си или да продаде участието си със задължение на купувача да запази бизнеса“, обясни още Жуков.

В четвъртък Държавната Дума ще обсъжда въвеждане на регулирани цени върху продукти като храни, детски стоки, медикаменти, строителни материали, битова химия, селскостопанска техника и торове и др., съобщи Александър Хищейн, друг от депутатите на „Единна Русия“. Той говори за спекуланти с двумесечни запаси, възползващи се от ситуацията, и посочи примери с вдигане цените с 20, 50 и повече процента, а при някои детски стоки има удвояване.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar