Руските законодатели гласуваха днес въвеждането на доживотни присъди за осъдените за държавна измяна, като част от целенасочения стремеж на Москва след нахлуването ѝ в Украйна за затягане на наказанията срещу противниците на Кремъл, съобщи „Ройтерс“.

Държавната дума, долната камара на руския парламент, гласува за увеличаване и на максималните присъди за редица други престъпления, в това число и такива, свързани с тероризъм и саботаж. Депутатите въведоха и нов закон, според който лицата, които помагат за изпълнението на правни решения на международни организации, в които не участва Русия, ще получават наказание до пет години лишаване от свобода.

Този ход е пряк отговор на издадената миналия месец заповед от Международния наказателен съд за задържането на руския президент Владимир Путин във връзка с обвинения срещу него за депортиране на украински деца в Русия, отбелязва „Ройтерс“.

Промените, които трябва да бъдат одобрени от горната камара на руския парламент, Съвета на Федерацията, преди да бъдат подписани от Путин, идват на фона на твърденията на редица правозащитни организации, че руските власти засилват кампанията си за заглушаването на малкото останали в страната гласовити противници на Кремъл.

Досегашната максимална присъда за държавна измяна в Русия е 20 години лишаване от свобода.

Вчера съд в Москва осъди известния критик на Кремъл и активист Владимир Кара-Мурза на 25 години затвор по различни обвинения, включително и за държавна измяна. Това е най-тежката присъда, произнасяна срещу критик на Кремъл, откакто Русия нахлу в Украйна през февруари миналата година.

Международната правозащитна отганизация „Хюман райтс уоч“ заяви, че Москва използва подобни случаи, „за да насажда страх сред руския народ и да лиши гражданското общество от всякаква възможност да се мобилизира и да се противопостави на Кремъл и неговата война“.

От своя страна Русия заяви, че подобни закони са нужни, за да се предпази страната от инфилтрирането на агенти от украински и западни разузнавателни служби. „Измененията са необходими за защита от безпрецедентните заплахи, пред които в момента е изправена Русия от страната на Украйна и нейните западни спонсори“, заяви депутатът от Държавната дума Василий Пискарев, когато законопроектитите бяха внесени за разглеждане по-рано този месец.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar