Шестнайсетгодишен ученик бе осъден на пет години в колония в Русия, защото се обучавал да извършва терористична дейност.

Сред доказателствата, изтъквани най-често в авторитетни руски медии, бяха свидетелства за план да бъде взривена сграда на руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) в играта „Майнкрафт“ (Minecraft).

Макар да не бе обвиняем непосредствено за организацията на атентата, Никита Уваров се оказа изправен пред военен съд заради листовки, разпространявани от него през 2020 г. в подкрепа на подсъдими за вандализъм.

Разговори в „Телеграм“, виртуални „атентати“

Уваров бе задържан заедно с още двама души в град Канск в Сибир през 2020 г. след поставяне на листовки в поддръжка на Азат Мифтахов – завършилият математика в Московския държавен университет, замесен в палеж на офис на „Единна Русия“ и осъден на 6 г. лишаване от свобода миналата година. На надписите на листовките им са лозунги като „Държавата е главният терорист“.

Другите двама подсъдими са освободени с условни присъди, защото сътрудничили на следствието. При задържането на учениците се откриват критики към ФСБ, обсъждане на анархистки идеи и пиротехника. Открит в „Телеграм“ е и станалият най-известен в медиите план за „взривяване“ на сграда на ФСБ в „Майнкрафт“, за който първо съобщи каналът на Baza с уточнението, че е възможно именно тази информация да е довела до ареста на Уваров.

Правозащитната организация „ОВД-Инфо“ същевременно отбелязва, че учениците така и не са били обвинявани в организиране на взрива в „Майнкрафт“. Играта по-скоро е част от доказателствения материал. „Комерсант“ твърди, като се позовава на източвик, че планът е бил и за взрив в реално съществуваща сграда на ФСБ.

Миналата година Канският градски съд аргументира решението каква мярка да се наложи на тийнейджърите с твърдението, че целта им била да „променят държавния и политически строй“ в Русия (по-късно друга инстанция пусна на свобода другите двама обвиняеми и мярката остана в сила само за Уваров).

„Спокоен ще съм, тъй като никога не съм учил приятелите си на лоши неща, никога не съм им бил лидер, бяхме равни и приятели. Никого не съм издавал. Никого нямаше да взривявам. Не съм терорист. Искам просто да завърша училище, да получа образование и да отида някъде далеч оттук.“

Осъденият отричаше обвиненията и настояваше, че при произнасяне на присъда лишаване от свобода ще я излежи „с чиста съвест и достойнство“.

Как се съдят (и следят) непълнолетни

Присъдата на Първи източен окръжен военен съд в Красноярския край не е максималната възможна по използвания срещу него чл. 205 от Наказателния кодекс, допускащ доживотно лишаване от свобода. Освен това срещу Уваров отпадна най-тежкото обвинение – за участие в терористична дейност (тъй като не бе налице фактическо престъпление).

Случаят обаче повдига въпроси за наблюдението на службите върху непълнолетни. По данни на „Новая газета“ ФСБ разработва тийнейджърите далеч преди задържането им. Контраразузнаването знае, че те чели забранена литература още към октомври 2019 г., гледали филми за взривни вещества и устройства, тренирали да хвърлят коктейли „Молотов“ на сметища, в индустриални зони, изоставени къщи в Канск. Последвалата експертиза на взривните материали, намерени в домовете им, се състои само в анализ на думите от чатовете на подрастващите.

Младежите са задържани през 2020 г. – когато са на по 14-15 г. Миналата година директорът на ФСБ Александър Бортников заяви, че терористи вербуват младежи в мрежови игри и създават „игрови симулации на извършване на терористични актове“.

Уваров прекара в следствен изолатор 11 месеца до май 2021 г. заедно с друг съученик, Денис Михайленко.

По руското законодателство нищо от това не е забранено. Наказателната отговорност по тези свързани с тероризъм обвинения в Наказателния кодекс е след навършване на 14 години. Според „Новая газета“ може би това обяснява защо задържането им става през 2020 г., осем месеца след началото на наблюдението.В друг коментар, публикуван днес, вестникът отбелязва, че случаят е пример как деца биват изправяни пред военен съд и на по 14 г. биват държани в изолатор за „намерения“, които не се потвърждават от нищо, в килии с осъдени убийци други престъпници (независимо че се твърди, че осъдените непълнолетни са намалели наполовина за 10 години, а наказателното правосъдие се е „очовечило“).

Присъдата пък почива на признания на другите две момчета, които по-късно те са оттеглили.

Предвид доказателствения материал (например намерените бомбички в домовете им) „в новия исторически етап на Русия всички семейства с деца имат нужда от уроци по безопасност… за да не излизат от рамките на „руския свят“ и да защитят децата си. Игрите на двора от миналото със самоделна пиротехника днес попадат в най-тежките членове на Наказателния кодекс.“

Колко силни са смесите при какви обстоятелства са направени и с каква цел – нищо от това няма значение, пише „Новая газета“.

Трябва също така да се внимава с избора на класиката за четене на децата, както и да се има предвид, че признати за екстремистки книги се намират лесно в интернет. Нещо повече, да се обърне човек за помощ в училище, се оказва „недопустимо“ след делото: „учителите и администрацията в училищата работят сега не за вас и децата ви, а за държавата“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar