Хорошевският съд в Москва осъди задочно осем години колония с общ режим на бившия депутат от Държавната дума Дмитрий Гудков (признат за чуждестранен агент в Руската федерация) за разпространение на умишлено невярна информация за дейността на въоръжените сили на Руската федерация.

Това съобщaва в сряда „Интерфакс“.

Присъдата на Гудков ще се изчислява от момента на задържането му на територията на Руската федерация или екстрадирането му в Русия.

Освен това Гудков има забрана за четири години да извършва дейности, свързани с администриране на интернет ресурси.

Той беше признат за виновен в разпространение на умишлено невярна информация за дейността на въоръжените сили на Руската федерация (клауза „d“, част 2 на член 207.3 от Наказателния кодекс на Руската федерация).

Според московската прокуратура „е установено, че Гудков е публикувал видеоклип в своя канал, съдържащ умишлено невярна информация за действията на въоръжените сили на Руската федерация по време на специална военна операция“.

В Русия Гудков е арестуван задочно и е обявен за издирване.

Гудков, който избяга в Киев, през 2021 г. обяви, че планира да напусне Украйна и да се премести в България.

На 6 юни Гудков написа в канала си в „Телеграм“, че е напуснал Русия и е отишъл в Украйна, тъй като по негова информация е заплашен от арест като част от наказателно дело, по което той е заподозрян. Тогава той определи престоя си в Украйна като временен.

Руските власти повдигнаха обвинение срещу Гудков и леля му Ирина Ермилова за причиняване на имуществени вреди чрез измама или злоупотреба с доверие с особено големи щети. Потърпевша страна се явявал Отдела за градско имущество в Москва. Делото беше образувано на 28 април от Главното следствено управление на Главното управление на МВР в Москва.

По-рано Гудков и негови роднини бяха подложени на редица обиски. Полицията не избра политика на мярка за неотклонение и подаде молба до съда за това, така че Гудков не беше ограничен в движението си в Русия и извън нея.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar