Руският парламент – Държавната дума, прие във вторник закон, който ще позволи вноса на стоки през трети страни, на производители, които се изтеглиха от Русия в началото на войната. Това съобщи агенция „Интерфакс“, като обясни, че става въпрос за оригинални продукти, пуснати в продажба в чужбина, които ще се внасят в Русия чрез „приятелски държави“.

Съгласно приетия закон използването на резултатите от интелектуалната дейност, изразени в стоки (групи стоки), чийто списък се установява от правителството, не е нарушение, а маркирането на тези стоки с използваните от компаниите, носители на авторски права или патенти, символи и надписи, е позволено.

Проектозаконът беше внесен от правителство през май, след като стотици компании се оттеглиха от Русия и престанаха да продават стоките си на руския пазар заради войната в Украйна.

Министерството на промишлеността и търговията одобри списък от стоки, които могат да се внасят, без съгласието на притежателите на авторски права. Той включва парфюми, дрехи и обувки, часовници, мебели, хартия, оборудване, транспорт, електроника, метали, гориво. Списъкът включва по-специално: оборудване на „Епъл“, „Самсунг“, автомобили „Шевролет“, „Мицубиши“, „Рено“, „Тесла“, „Тойота“ и други, пише „Интерфакс“.

Всички тези компании или затвориха руските си заводи, или прекратиха продажбите за Русия в началото на войната заради влошаване на бизнес условията след въвеждането на западните санкции.

През март Русия обяви 27-те европейски държави и още 22 страни по света, включително САЩ, Канада, Австралия, Япония, Южна Корея, Швейцария и Сингапур, за неприятелски заради въведените от тях санкции. Останалата част от света остава по подразбиране – „приятелска“ или „неутрална“.

Думата прие и закон, забраняващ на чуждестранни компании да разработват руски минерални находища и да добиват полезни изкопаеми. Фирмите, които вече имат такива лицензии, трябва да основат нови дружества по руските закони и да им прехвърлят правата за ползване на парцелите в 90-дневен срок.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar