Идеята за връщане на Русия в Съвета на Европа няма, защото е невъзможно. Това каза директорът на отдела за многостранно сътрудничество по правата на човека на руското външно министерство, комисарят по правата на човека, демокрацията и върховенството на закона Григорий Лукянцев, цитиран от ТАСС. Изявлението бе направено в интервю за вестник „Известия“.

„Това е напълно хипотетична ситуация, защото е невъзможна от правна гледна точка. Идеята за връщане там е невъзможна“, каза той.

Според дипломата „невъзможно е да си под юрисдикцията на Европейския съд по правата на човека, ако не си страна по Европейската конвенция за правата на човека“.

Той отбеляза, че обстоятелствата, свързани с оттеглянето на Русия от Съвета на Европа, са били придружени от множество нарушения, включително процедурни, от страна на организацията.

Припомняме, че през февруари 2023 г., Русия прекрати действието на Устава и договорите на Съвета на Европа в страната.

Руската федерация се оттегли от договорите и се отказва от Устава на Съвета на Европа във връзка с прекратяването на членството в тази организация.

Денонсираха се общо 21 документа, сред които Европейските конвенции за борба с тероризма, за защита на правата на човека, Европейската харта за местно самоуправление, Европейската социална харта и др.

На 15 март 2022 г. руското правителство уведоми генералния секретар на Съвета на Европа Мария Пейчинович-Бурич за оттеглянето на страната от организацията и намерението ѝ да денонсира Европейската конвенция за правата на човека. На 16 март Комитетът на министрите на Съвета на Европа (CMCE) реши да прекрати правомощията на Русия в организацията. В същия ден ЕСПЧ реши да спре разглеждането на всички жалби срещу Руската федерация. ЕСПЧ ще продължи да разглежда жалбите на руснаци, постъпили в съда преди 16 септември 2022 г.

Русия стана член на Съвета на Европа през 1996 г. Руското външно министерство, обяснявайки причините за напускането на организацията, подчерта, че страните от ЕС и НАТО, „враждебни към Русия, злоупотребявайки с абсолютното си мнозинство в Комитета на министрите на Съвета на Европа (CMCE)“, дълго време налагат „линия на унищожаване на Съвета на Европа и общото хуманитарно правно пространство“.

Оттеглянето на Русия от организацията, създадена след Втората световна война, за да защити мира и правата на човека, бе изключително символичен момент. Съветът на Европа, към който Русия се присъедини през 1996 г., създаде Европейската конвенция за правата на човека и изигра роля в насърчаването на демокрацията в Централна и Източна Европа след падането на Берлинската стена.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar