Руското министерство на правосъдието е завело дело, в което иска затварянето на Московската хелзинкска група (МХГ) – една от най-старите правозащитни организации в страната, предаде Ройтерс като се позова на информация от страницата на московски съд.

Групата, която е основана по съветско време, публикува годишен доклад за състоянието на човешките права в Русия. Все още не е ясно на какво основание властите са поискали групата да преустанови работа, но новинарският сайт „Новая газета“ съобщи, че ходът на руското ведомство е бил направен в резултат на внезапна проверка на дейностите на организацията, наредена от прокуратурата.

Групата се отказа от чуждестранно финансиране през 2012 г., за да не бъде обозначена като „чуждестранен агент“ по силата на закон, затрудняващ работата на организации, които получават средства от чужбина.

МХГ е основана от екип съветски дисиденти – учени и правозащитници – през 1976 г., за да следи дали Съветският съюз изпълнява споразумение между Изтока и Запада, имащо за цел да постави началото на период на разведряване на отношенията. От 1996 г. до смъртта ѝ през 2018 г. известната съветска и руска правозащитничка Людмила Алексеева е председателка на МХГ.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar