Румънският президент Клаус Йоханис сезира днес Конституционния съд относно закона за статута на съдиите и прокурорите с твърдото настояване да бъдат взети предвид препоръките на Венецианската комисия, съобщават румънските медии.

Законът за статута на съдиите и прокурорите, който определя процедурата по назначаване на главните прокурори, е част от пакет правосъдни закони, приет набързо от парламента в края на миналата година. Според критици измененията застрашават независимото правосъдие и борбата с корупцията.

Президентът обърна внимание на народните представители, които са част от управляващото мнозинство, че трябва да бъдат лоялни към избирателите си и да правят добри закони за Румъния и румънците, предава БТА.

Йоханис обяви по-рано днес, че е изчерпал всички пътища за оспорване на закона за съдебната организация и че е задължен да го обнародва.

Президентът поиска от парламента, веднага щом се събере на редовна парламентарна сесия, да внесе отново в парламентарна процедура трите правосъдни закона и да ги коригира.

Миналата седмица консултативният орган по конституционно право към Съвета на Европа – т. нар. Венецианска комисия, публикува доклад, в който посочи, че измененията в правосъдното законодателство, предложени от управляващата левоцентристка коалиция, засягат независимостта на магистратите и призова властите в Букурещ да не ги прилагат. Окончателният доклад на Венецианската комисия се очаква на 19 октомври.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar