Правосъдният министър на Румъния Тудорел Тоадер отново се опитва да прокара поправки в Наказателния кодекс на страната, които ще позволят на лидера на управляващата Социалдемократическа партия Ливиу Драгня да обжалва условната си присъда от 2 г. за изборни измами, съобщи електронното издание „Романия инсайдер“. Той е внесъл списък с поправки за разглеждане във Висшия съдебен съвет на 22 март, след което незабавно е излязъл в отпуск. Друга поправка пък предвижда решенията по дела, гледани от 5-членните съдебни състави (които според Конституционният съд са създадени в разрез със законодателството), да могат да бъдат обжалвани, дори и ако има произнесено окончателно решение и случаят вече е приключен – в момента това не е възможно. В последната година румънското правителство неколкократно се опитва да промени Наказателния кодекс и законите, свързани с работата на съдебната система, с което предизвика големи протести в страната и сериозни критики от страна на европейските институции.

Междувременно президентът на Румъния Клаус Йоханис смята да свика референдум относно правосъдната система на страната заедно с европейските избори, които ще се проведат на 26 май, съобщи електронното издание „Романия джърнъл“, като цитира представители на неправителствени организации след среща с държавния глава в двореца „Котрочени“ в Букурещ. На срещата бяха поканени 20 неправителствени организации, както и представители на гражданското общество. „Едно от предложенията е въпросът на референдума да е свързан с по-строги присъди за корупция и злоупотреба с власт; друго предложение е свързано с инициативата „Без престъпници на държавни постове“, а третото – да се спре натискът срещу правосъдието и да се съобразят законите с препоръките на европейските институции. Зависи кой въпрос ще избере президентът, а може и да бъде комбинация от въпроси. Той (б.р. – Йоханис) ни каза, че е решен да свика референдум заедно с изборите за ЕП на 26 май, и поиска от нас предложение за въпроса на допитването“, обявиха присъствалите на срещата НПО-та. Очаква се Клаус Йоханис да се срещне с магистрати за консултации относно референдума, освен това се предвиждат и разговори с политическите партии.

Преди седмици президентът заяви, че е „почти“ решен да свика допитване до народа по въпросите, свързани с правосъдната система, тъй като това е единственият начин румънците да получат възможност да покажат, че не одобряват начина, по който „Социалдемократическата партия унищожава правосъдните закони“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar