Румънският Конституционен съд реши, че забрана за амнистия и помилване в случаи с корумпирани политици ще наруши „основните права“ на всеки амнистиран или помилван, тъй като помилването се дава от президента главно във връзка със здравословни и хуманитарни причини, предаде Balkan Insight. Предложената забрана бе подкрепена от над 80% от хората, които гласуваха на национален референдум по правосъдни въпроси през май.

Конституционният съд стигна до заключението си, след като направи оценка на две инициативи за промяна на конституцията, внесени от воденото от социалдемократите правителство и от дясноцентристката опозиция, водена от Националната либерална партия. Управляващата коалиция и основните опозиционни партии изготвиха две законодателни инициативи за промяна на конституцията, които внесоха в Конституционния съд в началото на юли. И двата проекта целяха да приложат резултатите от референдума, отбелязва Romania-insider.

Националната либерална партия (PNL) определи решението като „необяснимо“ и заяви, че то може да бъде интерпретирано от замесените в корупция като „неочакван подарък“. Опозиционният Алианс USR PLUS обвини Конституционния съд, че действа против „волята на румънците“.

Кълин Попеску-Търичану, бивш премиер и лидер на по-малкия партньор в правителството, заяви, че решението на съда изкарва наяве противоконституционния характер на референдума, който бе свикан от дясноцентристкия президент Клаус Йоханис като опит да спре спорните съдебни реформи на управляващите.

Откакто дойде на власт през януари 2017 г., правителството на социалдемократите е силно критикувано в страната и в Брюксел, че отслабва антикорупционното законодателство и подкопава върховенството на закона чрез правосъдните си реформи. Според критиците реформите целяха да защитят бившия лидер на социалдемократите Ливиу Драгня, който бе смятан за реалния ръководител на правителството и бе вкаран в затвора на 27 май, след като беше осъден за корупция.

След решението на Конституционни съд двата проекта ще се върнат в парламента, където ще бъдат изменени.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar