[email protected]

77 900 лева ще трябва да плати окръжния съд в Хасково на румънска фирма, в чийто автобус са били хванати наркотици. Решението е на окръжните магистрати в Кърджали. Те гледаха делото, заведено от фирмата, в което се настояваше хасковския съд и Народното събрание да й платят обезщетение за отнетото превозно средство. То е конфискувано след като на 17 януари 2017 година на ГКПП „Капитан Андреево“ е в автобусът са открити 9060 грама опиум и 18665 грама морфин. Шофьорът на возилото се признал за виновен и сключил споразумение с прокуратурата на 10 юли 2017 година. Присъдата, издадена от окръжния съд, е 4 години затвор и 50 000 лева глоба. Решението на магистратите е автобусът на румънската фирма, с който са пренасяни наркотиците, да бъде отнет в полза на държавата.

Фирмата, регистрирана в Букурещ, поиска от съда в Кърджали да й бъдат присъдени 77 900 лева за нанесени щети, след като превозното средство е било отнето. Компанията се позова на Хартата на основните права на Европейския съюз, която не допуска национална правна уредба, която позволява конфискация на средство, използвано за извършване на престъпление квалифицирана контрабанда, когато това средство принадлежи на трето, добросъвестно лице.

Дружеството поиска щетите да бъдат заплати солидарно от съда, допуснал конфискацията, и българския парламент за това, че е „нарушено изискването за лоялно сътрудничество“.

В крайна сметка, окръжните магистрати в Кърджали решиха обезщетението да бъде изплатено от съда в Хасково. Предявеният иск срещу Народното събрание бе отхвърлен.

Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Апелативен съд – Пловдив.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar