Дънчила негодува срещу решението на държавния глава парламентът да реши за състава на кабинета

Румънският премиер социалдемократ Виорика Дънчила заплаши със съд десноцентристкия президент Клаус Йоханис заради атаките му срещу правителството и нежеланието му да одобри министерски назначения, съобщи БГНЕС, като се позова на АФП. „Трябва да потърсим правосъдие“, заяви премиерът Дънчила на среща на партията си в Констанца. „Лесно е да се слагат етикети на хората, но трябва да имаш доказателство. Никога не съм била намесена в корупционен скандал. И ако министри не са номинирани, трябва да идем в Конституционния съд“, допълни Дънчила.

След като левоцентристките либерали напуснаха правителството, Дънчила се опитва да смени техните министри с членове на собствената й Социалдемократическа партия (ПСД) преди парламентарния вот на доверие. Тя заяви, че ПСД може да управлява сама, като разчита на подкрепа от депутати от АЛДЕ и от „Про Романия“, които са бивши членове на ПСД. АЛДЕ излезе от управляващата коалиция, след като Дънчила не спази обещанието си ПСД и АЛДЕ да подкрепят кандидатурата на лидера на АЛДЕ Калин Попеску-Търичану за президент и сама се кандидатира за държавен глава.

Президентът Йоханис, който ще се кандидатира за втори мандат на изборите след 3 месеца, обвини социалдемократите на Дънчила, както и бившия й коалиционен партньор, че се отнасят пренебрежително към избирателите си, което „не изненадва никого“. „Напротив, това е логичният резултат от хаотично, некомпетентно и корумпирано управление, продължаващо вече две години и половина“, заяви Йоханис.

В понеделник Йоханис трябва да обсъди с Дънчила промяната в кабинета на фона на ключовата реформа в правосъдието, с която правителството трябва да се справи. Тя трябва да прекрати злоупотребата с европейски средства, но Брюксел смята за нарушения на основните свободи. Критици твърдят, че предложената реформа ще отслаби върховенството на закона и борбата срещу корупцията.

Преди това Дънчила атакува и доскорошния си патрон, чието място зае начело на управляващата ПСД и на правителството. Бившият лидер на ПСД Ливиу Драгня атакува в съда от затвора в Питещ, където излежава присъда от 3.5 г. затвор за злоупотреба с власт, партийния конгрес през юни, избрал Дънчила за лидер. Чрез адвокатите си Драгня оспорва решението на конгреса на ПСД. „Нямам информация за неговите действия, но вече свиквам. Виждам, че всички мъже в Румъния са си намерили перфектната мишена. Всички искат да се борят срещу премиера на Румъния. Те вече няма какво да делят и искат само премиерът да напусне двореца „Виктория“ и да спре да бъде лидер на ПСД. Убедена съм, че имам силата да продължа напреди и да докажа, че грешат“, заяви Дънчила на предизборна среща в окръг Арджеш.

СТИЛ

Дънчила се появи в рокля на „Фенди“, украсена с брошка на „Шанел“, на срещите си в няколко села в Арджеш, където местните хора живеят бедно, бяха облечени в народни носии и я посрещаха с хляб и сол, отбелязаха румънските медии.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar