Румънският сенат одобри проектозакон, който позволява на данъчните нарушителите да се спасят от правосъдието, ако платят нанесените на държавната хазна щети плюс още половината от тази сума, лихвите и глобите, съобщи електронното издание „Романия инсайдер“. Данъчните измамници ще могат само по веднъж да се възползват от това, предвижда разпоредбата.

Според сегашния закон румънците, които са признати за виновни по обвинения в данъчни престъпления, отиват зад решетките между 2 и 5 години в зависимост от нарушението и щетите, които са нанесени на държавния бюджет. Гласуваният от Сената проектозакон се отнася за всички видове данъчни нарушения. Разпоредбата трябва да бъде одобрена и от Камарата на депутатите.

В средата на май лидерът на управляващата в Румъния Социалдемократическа партия Ливиу Драгня заяви, че сега действащият закон за наказанията на данъчните измамници трябва да бъде променен, тъй като всеки може да бъде обвинен в нарушения. Той предупреди, че това е причина много местни бизнесмени да искат да продадат фирмите си и да напуснат страната.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar