Германски деца на възраст между 12 г. и 18 г., настанени в Румъния в рамките на социална образователна програма, финансирана от ФРГ, са малтретирани, принуждавани да полагат робски труд и наказвани с бой, установиха румънските власти, цитирани от „Романия инсайдър“.

Прокурори от Дирекцията за разследване на организираната престъпност и тероризма (DIICOT) разследват организирана престъпна група за трафик на хора и незаконно лишаване от свобода в селата Вишеу де Сус и Леордина, в окръг Марамуреш. Сред 8-те заподозрени са и двама германци, единият от които е основател на социалния „Проект Марамуреш“, чиято цел е да помага на германски тийнейджъри със сериозни поведенчески проблеми да се възстановят и реинтегрират в обществото. Децата били довеждани в трансилванското село и работели в домакинствата и фермите на местните. Децата били унижавани, бити и държани в подобни на робски условия, цитира изданието съобщение на DIICOT. Децата, които не се подчинявали на правилата на програмата, били оставяни гладни, държани навън при дъжд и студ, прилагани им били инвазивни медицински процедури без тяхно съгласие. Някои от малолетните искали да се самоубият след такива наказания, добавят прокурорите. Освен това децата не получавали лекарствата, които им били предписани, и въобще не били обучавани, а само принуждавани да работят. Завчера разследващите са обискирали 8 къщи.

Прокуратурата не съобщи колко деца са били засегнати, но на сайта на „Проект Марамуреш“ пише, че през програмата са преминали общо 61 деца, а едновременно може да бъдат приети по 20 проблемни младежи. Според описанието в сайта те са настанени във ферма с площ от 5 акра в долината на Марамуреш. Основател и оператор на проекта е Берт Шуман, дипломиран социален работник, който работи в социалната сфера от 2002 г. В мениджърския екип на проекта е представена и Бабет Шуман, която е семеен терапевт. Проектът е специализиран в осигуряване на образование на млади хора със сериозни дефицити в социалното и емоционалното развитие, пише на сайта на „Проект Марамуреш“. Приоритет е работата с младежи с личностни разстройства, гранични разстройства, на деца с опит в употребата на легални и нелегално разпространявани медикаменти и вещества, както и с други пристрастявания, става ясно от информацията на сайта.

СХЕМА

Румънски и германски медии неведнъж са съобщавали за нарушения в подобни социални проекти. Германското сп.“Шпигел“ през 2006 г. пише за липсата на достатъчно контрол от страна на германската държава в работата на неправителствените организации, които подпомагат младежката социална служба в грижата за деца с проблеми в поведението, зависими от наркотици и извършили престъпления като малолетни. Няколко хиляди германски деца с проблеми са депортирани в чужбина по проекти на такива организации от 80-те години на миналия век досега, пише тогава германското списание. Обикновено партньорските организации развиват проектите си с такива деца в далечни и бедни страни. Държавата изплаща между 4000 и 6000 евро месечно за дете на организаторите на проектите. Но в Румъния например семействата, в които децата работят, получават не повече от 300 евро месечно за разходите по едно дете, се посочва в публикацията.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar