Престъпниците, наказани с до 1 година затвор в Румъния, ще могат да излежават присъдите в домовете си. Това предвиждат одобрени от депутатите законодателни промени, съобщи електронното издание „Романия инсайдер“. Мярката може да се прилага само в случаите, когато при извършването на злодеянието не е упражнено насилие. Друга одобрена промяна разрешава лицата, получили наказания между 3 и 13 години лишаване от свобода, да изтърпяват присъдите си в затвори от полуотворен тип, което им позволява да се движат свободно из затвора през целия ден. Осъдените, които са на този режим, могат да работят и да участват в образователни и културни дейности, осъществявани в затвора. Досега подобни права имаха лишените от свобода до 3 години.

Румънските депутати също така решиха, че писането на научни трудове зад решетките ще позволи на затворниците да намаляват с по 20 дни присъдата си за всяка изписана страница. Това беше премахнато преди няколко години, след като се оказа, че много от политиците зад решетките излизат на свобода доста по-рано заради книги, които са написали в затвора. Преди да влязат в сила, тези законодателни промени трябва да бъдат одобрени и от президента Клаус Йоханис.

Парламентарната комисия, която подготвя промените в съдебните закони и Наказателния кодекс на Румъния, одобри поправка, която забранява на прокурорите да съобщават информация по водени криминални разследвания. Те няма да могат да казват дори в какви обвинения са отправени на задържан. Обсъжда се и промяна, която позволява на осъдени на последна инстанция лица да искат преразглеждане на наказанието си, ако съдията по делото все още не е подписал мотивите за присъдата. Това ще позволи на лидера на управляващата Социалдемократическа партия Ливиу Драгня да поиска повторно разглеждане на 2-годишната си условна присъда за изборни измами, припомня „Романия инсайдер“. Тези предложения обаче все още не са внесени в пленарната зала. Драгня очаква и ново дело на 21 юни по обвинение, че е създал организирана престъпна група, която е фалшифицирала документи, за да получи средства от ЕС.

Междувременно управляващите събраха над 100 000 души на протест в Букурещ срещу „злоупотребите в съдебната система в страната“. Хиляди хора бяха докарани с автобуси от провинцията. „Този протест бе опит от страна на управляващите да се преборят с онези, които организират демонстрации с твърдението, че правителството пречи на антикорупционните процеси в Румъния“, предаде Аджерпрес. В протеста участваха премиерът на страната Виорика Дънчила, министри от нейния кабинет и лидерът на социалдемократите Ливиу Драгня.

МОТИВИ

Конституционният съд на Румъния публикува мотивите за решението си, задължаващо президента да подпише уволнението на ръководителката на Агенцията за борба с корупцията Лаура Кодруца Кьовеши. Според магистратите държавният глава няма право да анализира защо правосъдният министър е поискал отстраняването на Кьовеши, но може да проведе открит разговор с него за изясняване на случая. Конституционният съд намира за неконституционно държавният глава да прави оценка на решенията на министъра на правосъдието. Президентът Йоханис обяви, че ще разгледа внимателно мотивите. Ако президентът откаже да уволни Кьовеши, може да бъде обвинен в нарушаване на конституцията, което е основание за импийчмънт.

100 000 души се събраха на организирания от управляващите протест в Букурещ.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar