Троен казус заплете ситуацията с екстрадицията на Евелин Банев-Брендо. Осъденият у нас, в Румъния и Италия наркотрафикант бе заловен в Украйна на 6 септември.

Страната от бившия Съветски блок го е задържала за 20 дни до започването на процедурата по екстрадицята му. И точно тук става сложно.

Брендо има 20-годишна присъда за трафик на кокаин в Италия. Това е най-голямото му наказание, затова е възможно Украйна да даде Банев на властите в Рим. В Румъния е осъден за същото престъпление, но на 10 г. решетки. Властите в Букурещ обаче са първите, които са поискали от Украйна да им даде Банев, каза за „24 часа“ важен човек в прокуратурата. Аргументът на България да получи Брендо е, че тукашното му наказание е най-малко. У нас Банев е осъден на 6 години затвор за пране на пари. Затова и давността на наказанието е най-малка – 15 години. Освен това той е и български гражданин.

Процедурата обаче може да се забави. Причината е, че Банев бе задържан в къща край Киев, където създал модерна оранжерия за марихуана. Освен това ползвал и подправени документи. Така, ако Украйна реши да го съди, и трите държави ще трябва да изчакат процеса и евентуалното наказание на Банев.

Още по-сложно става, ако властите в Киев решат да дадат Банев не на България. Украйна не е член на Европейския съюз, но Италия и Румъния са. Затова, ако им предадат Бредно, по силата на рамково решение 909 те са длъжни да го дадат на България. За да се случи това обаче, Украйна трябва да се съгласи.

Сложна е и ситуацията със събирането на присъдите на Банев. Ако ни бъде предаден, България ще поиска от Италия и Румъния наказанията, ще ги признае и кумулира, разказаха магистрати. По нашето законодателство присъдите не се събират, а се взема най-голямата. В Румъния обаче законът е доста различен и Банев може да получи много по-сурово наказание. Съвсем различна е и процедурата в Италия.

В трите дела, по които е осъден, става дума за разбити канали за трафик на кокаин. В България Брендо е осъден, защото е прал пари от каналите на Атанас Генов и Ивайло Хаселбърт. И двете организации са разбити през 2000 и 2005 г., босовете са излежали присъдите си, а дрогата е заловена.

През 2012 г. италианските карабинери провеждат поредната акция срещу трафика на кокаин в периода 2006 – 2008 г. Организатор и финансист е Евелин Банев, за което го уличават в самопризнания и хора от неговата банда – българинът Радослав Атанасов и италианецът Антонио Мелато. Над 800 кг от този канал също са задържани.

През 2011 г., докато Брендо още е на свобода, в Румъния пропада и сделката му за 51 кг кокаин с агент под прикритие. Дрогата е конфискувана.

Когато Евелин Банев е в италианския арест, през декември 2012 г. испанската полиция залавя кораба „Св. Николай“ с български екипаж на борда. Връзка с Брендо и натоварения с 2,7 тона кокаин плавателен съд обаче не е открита.

През февруари 2014 г. френската полиция атакува кораб в териториалните ѝ води. На борда има автомобили от рали „Дакар“, в чиито гуми са намерени 1,4 тона кокаин. Отново се търси връзка между Брендо и тази пратка, но такава не е открита. Месец след операцията на френските власти Брендо е освободен от италианския арест и идва в България.

Докато беше в ареста в Италия, у нас въоръжени бандити отвлякоха дъщеря му Лара пред дома на семейството в „Бояна“. Момичето беше в неизвестност 40 дни и мистериозно се появи пред 6-о районно на МВР в София. Нито похитителите, нито поръчителите бяха открити.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar