Румънското правителство ще поеме отговорност в парламента за отменянето на закон, позволяващ предсрочно освобождаване на затворници, чрез процедура, която дава възможност на опозицията да внесе вот на недоверие в рамките на три дни, съобщават румънски медии.

Законът беше приет през 2017 г., след като Румъния многократно бе осъждана от Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ) да плаща обезщетения на затворници заради лошите условия в пренаселените затвори. Той предвижда по 6 дни бонус за всеки 30 дни, излежани при неподходящи условия в затвора, тоест ако не са осигурени поне 4 квадратни метра площ за всеки затворник, предаде БТА.

В резултат на нормативния акт от затворите са били освободени предсрочно над 14 400 затворници, сочат данни, цитирани от румънската секция на Радио Свободна Европа.

Според синдикатите на служителите в затворите сред освободените предсрочно са лица, осъдени за убийства, изнасилвания, педофилия, измами и корупционни престъпления. Румънските медии съобщиха през последните месеци за няколко престъпления, включително убийства, извършени от предсрочно освободени от затвора лица.

Министърът на правосъдието Каталин Предою заяви, че ще разговаря с ЕСПЧ за намиране на решение след отмяната на закона за компенсаторното предсрочно освобождаване, съобщава в. „Гъндул“.
„Нито една страна в ЕС не може да си позволи да си играе със сигурността на гражданите. Трябва да потърсим възможности с ЕСПЧ за намиране на решение в бъдеще. Бих искал ЕСПЧ да чуе това послание. Правителството няма да се задоволи само с тази мярка, а ще продължи усилията за инвестиции в системата на затворите“, подчерта Предою.
В. „Адевърул“ посочва, че правителството на Национално-либералната партия (НЛП), оглавявано от премиера Лудовик Орбан, рискува да бъде свалено от власт само месец след встъпването си в длъжност. Процедурата по поемане на отговорност от страна на кабинета позволява на опозицията, представена от Социалдемократическата партия и партия Про Румъния, да внесе вот на недоверие в рамките на три дни. Ако той бъде приет, правителството на Орбан ще бъде свалено, в противен случай проектозаконът ще се смята за приет. НЛП има изключително крехко мнозинство от едва 7-8 гласа, отбелязва изданието.
Правната комисия в Камарата на депутатите одобри днес отменянето на закона, а утре предстои нормативният акт да бъде разгледан на пленарно заседание на Камарата, която е решаващият орган в този случай.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar