Американска компания за производство на машини за гласуване заведе иск за 1,3 милиарда долара срещу адвоката на Доналд Тръмп Руди Джулиани и го обвини в разпространение на неверни твърдения за измами на президентските избори.

Базираната в Денвър фирма Dominion Voting Systems обвинява Джулиани, че използва Туитър и медийни изяви, за да популяризира тезата, че президентските избори са откраднати, въпреки че редица щати опровергаха обвиненията. Машини на компанията са били използвани в над 20 щата на изборите през ноември.

В заведения иск компанията твърди, че Джулиани и “неговите помощници са разпространили голямата лъжа, която е подвела милиони хора да вярват, че фирмата е откраднала гласовете им и е определила изхода от изборите в полза на Джо Байдън“. Посочва се още, че Dominion Voting Systems е трябвало да похарчи над 500 хил. долара за частна охрана, за да защити служителите си от тормоз и заплахи за смърт.

Руди Джулиани продължава да отстоява твърденията си за изборите, заявявайки по време на радиопредаване миналата седмица, че е атакуван заради “упражняване на правото на свобода на словото“. Той смята да заведе дело в отговор, което ще му позволи да проучи изцяло историята, финансите и практиките на компанията.

Фирмата вече е завела и иск за 1,3 млрд. долара срещу друг бивш адвокат на Тръмп Сидни Пауъл, която отправи подобни обвинения.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar