Бившият заместник градски прокурор на София Роман Василев намира мотивите за предсрочното освобождаване на Джок Полфрийман за непълни. Обвинителят, който е бил част и от екипа, разследвал смъртта на студента Андрей Монов, смята, че пред Темида не са представени убедителни доказателства, че се поправил. Това заяви самият Василев в интервю за БНТ.

Василев е учуден, че съдебният състав не е изследвал цялостно поведението на осъдения за убийството на Монов от времето, в което е задържан и му е повдигнато обвинение до момента, в който е поискал предсрочно освобождаване. В

„Ако върнете назад,

може да видите неговото арогантно поведение.

Пример е репликата: „мен ме осъди най-корумпираният съд в една корумпирана държава“. Неговото поведение по време на досъдебното производство – скачането, обиждането на състава на съда. Това би трябвало до влезе като основание в мотивите на съда. Това нещо виждам, че го няма. В мотивите си апелативният съдебен състав с председател Калин Калпакчиев обаче се позовава на положителни характеристики от външни организации, както и от пастор и отец, които проповядват в затвора“, категоричен е бившият обвинител.

Според Роман Василев неубедителни са и доказателствата, с които съдът се мотивира, че Полфрийман се е поправил и не представлява обществена опасност. Бившият прокурор обръща внимание, че поведението на австралиеца при първоначалното му задържане на 31 декември 2007 г. е предизвикало съдия Мими Петрова близо час да му обяснява, че

няма как едно убийство да се оправдава с морални подбуди.

И го сравнява с реакцията на Полфрийман при излизането от затвора, при която осъденият изкрещя: „Благодаря на Десислав Трайков, заместник-началник на затвора“ (Трайков е представил 7 страници негативна оценка за освобождаването на Полфрийман, но тя не е била взета предвид от съдебния състав – б.р.).

„Това е същото поведение, което беше на мярката за неотклонение и през целия му престой в местата за лишаване от свобода и при освобождаването той е същият, какъвто си е бил. Според Василев дори и заличени, петте наказания на Джок Полфрийман, наложени докато е излежавал присъдата си, също трябва да бъдат анализирани при преценката на решението за предсрочно освобождаване от затвора“, допълва още Василев пред БНТ.

Казусът „Полфрийман“ беше коментира и от бившия главен секретар на МВР Калин Георгиев. Пред Нова телевизия

той заяви, че не вярва в разкаянието.

„Аз не вярвам в разкаянието. Аз не вярвам в корекцията на един престъпен ум. Убиецът не може да бъде коригиран. Местата за лишаване от свобода са всичко друго, но не и места за корекция“, обясни Георгиев по повод предсрочното освобождаване на Джок Полфрийман. Бившият главсек на МВР е категоричен, че не трябва да се допуска улично правосъдие, а трябва да се даде възможност на съда да бъде истински такъв.

„Атака“ излиза на протест

пред Съдебната палата

„Атака“ излиза на протест заради предсрочното освобождаване на Джок Полфрийман, съобщиха от пресцентъра на партията.

Протестът е предвиден за утре, 24 септември, от 11 ч. пред Съдебната палата с искане за оставката на съдията Калин Калпакчиев и поправки в закона, които да не позволяват подобни гаври с националното достойнство, се посочва в съобщението.
Съдия Калпакчиев пусна предсрочно от затвора Джок Полфрийман, който излежа 12 от наложените му 20 години затвор за убийството на студента Андрей Монов.
Престъплението бе извършено на площад „Света Неделя“ в столицата в нощта на 28 декември 2007 г.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar