• Мерцедесът, в който са били телата бащата и синът, изваден на брега на яз.“ Копринка“ СНИМКА: Ваньо Стоилов

– Божидар Ангелов и 5-годишният Ангел бяха в неизвестност от 5 март

– Как са се озовали на дъното, тепърва ще се изяснява. Версия: карал пиян по черен път

– Трябвало е да отворят прозорците и да опитат да се измъкнат през тях, а не през вратата, която е под напора на водата, казва водолаз

Божидар Ангелов от с. Копринка и синът му Ангел, които изчезнаха преди 5 месеца, бяха открити на 1 август във водите на едноименния язовир. Сребристият мерцедес, в който били телата на двамата, бил на 4 метра дълбочина.

„Водата в язовир „Копринка“ намаля и се избистри. Към три и половина следобед лъчите на слънцето падат така, че отражението на сребристата на цвят кола може да се забележи от брега. Така станало и в неделя, 1 август. Сребристото петно на двайсетина метра навътре в язовира привлякло вниманието на рибари, които веднага съобщили на тел. 112 за находката си. По този начин бил открит мерцедесът, с който Божидар и синът му Ангел изчезнаха на 5 март т.г.“

Това разказа пред „24 часа“ Кольо Радуков, шеф на водолазната група от Казанлък, която от един месец насам също участва в издирването на изчезналите.

Полиция отцепила района. Колата била извадена от водата с помощта на лебедката на специализиран автомобил на „Пътна помощ“. Била на дълбочина около 4 метра.

Кольо Радуков смята, че

през пролетта, когато

станало нещастието,

дълбочината

била към 9 м,

но впоследствие водата се оттеглила. Труповете на двамата били вътре.

„Когато автомобил попадне във водно пространство, единственият начин за спасение е пътниците да се опитат да отворят прозорците и да излязат оттам, а не вратите. Божидар вероятно не е направил това, а в паниката си се е опитвал да отвори шофьорската врата, която е под напора на водата, и това се оказало фатално за него и детето“, казва още Кольо Радуков.

Хората от селото наричат местността, в която е открита колата, Курбан дере. Тя наистина взе кървав курбан, оплакват близките двете жертви.

Към язовир „Копринка“ и неговите ръкави има около 20 подхода, но точно на това място почти няма път. Засега остава загадка как Божидар, на 28 години, и 5-годишният му син са се озовали точно там.

Те били видени за последно малко преди 19 ч на фаталния 5 март в един от магазините за хранителни стоки в с. Копринка. Тогава местни разказаха, че бащата

купил бонбони за

детето и бира за

майсторите,

които в този момент правели ремонт в дома му. Експертиза тепърва ща доказва дали към оня час Божидар е бил пиян. Според едни свидетели той пил заедно с майсторите, според други – човекът бил напълно трезвен.

Божидар видно не смятал да се самоубива, каквато бе една от работните версии за произшествието. Малко преди фаталния инцидент той се върнал от гурбет в Германия, откъдето докарал и мерцедеса, в който загубил живота си. Колата дори още нямала българска регистрация, затова и беше без регистрационни табели, когато я извадиха от водата.

Със съпругата си Джеврие живеели заедно от 6 години, Ангел бил техен син. Жената била майка на дете и от предишна своя връзка – момиченце, което Божидар бил припознал. По думите ѝ двамата се разбирали добре, нямали и врагове. Семейството било сред задружните в ромската махала и не е сред най-бедните в нея.

По-късно обаче близки разкриха, че двамата все пак имали повод за конфликти – мъжът се разсърдил люто на жена си, защото тя направила аборт на друго тяхно дете без неговото съгласие.

Божидар имал и друг проблем –

бил без шофьорска

книжка, а имал

навика да сяда

пиян зад волана

За употреба на алкохол бил санкциониран три пъти, съобщиха от полицията още през март. По тази причина той предпочитал да кара колата си по черни пътища, далеч от контролните органи. Едно от предположенията е, че на 5 март вечерта Божидар тръгнал към приятел в съседно село тъкмо по черни пътища край язовира и в тъмнината объркал посоката.

Бил облечен по домашному – с черен анцуг и черно яке с кожени ръкави, а момченцето – с шарена блузка с принт на Пипи Дългото чорапче.

Полицията започна да издирва изчезналите още на 6 март. Търсиха ги по всички възможни пътища в района – официални и черни, даже и на магистрала „Тракия“. Теренът, включително и язовир „Копринка“, беше обследван от въздуха с дрон, но тогава водата била много и мътна, за да успеят разследващите да видят потъналата в нея кола. Включени бяха и кучета, но и те не откриха следа. Издирването обхвана територията на няколко общини.

В хода на операцията беше получен

фалшив сигнал,

че клетка на

мобилен оператор уж

засякла телефона

на Божидар

високо в планината към мъглижкото село Селце. Там обаче нямаше и следа от изчезналите. Появиха се и съмнения, че колата може да е паднала в непристъпна пропаст, където трудно може да бъде намерена.

В хода на разследването се появи и друга версия – че Божидар е успял по свой канал да изведе детето в чужбина и да заживее там с него далеч от роднините си в България. Те пък бяха на път да обвинят разследващите, че действат много бавно по случая и дори обявиха, че готвят протест, но ги убедиха да не го правят.

Зловещата находка от 1 август в язовира опроверга всички други предположения за съдбата на бащата и сина.

Сбъднаха се

най-големите

страхове на близките

– че мерцедесът по незнайни засега причини е попаднал на дънота на язовир „Копринка“.

В понеделник в с. Копринка беше тъжно. Близките на двете жертви отказаха всякакъв коментар и помолиха да бъдат оставени сами в мъката си.

Образуваното по случая досъдебно производство работи по всички възможни версии. Не е изключено и съмнението, че трагедията не е нещастен случай, някой може би е „помогнал“ колата с Божидар и сина му Ангел да се озове на дъното на язовира.

„Незабавно е започнал оглед на местопроизшествието, иззети са веществени доказателства“, съобщиха от Окръжната прокуратура в Стара Загора, под чието ръководство се води разследването. Назначени са съдебномедицинска, химическа, автотехническа и ДНК експертиза.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar