На днешното си заседание бюджетната комисия трябваше да обсъди темата

П арламентарната Комисия по бюджет и финанси не събра кворум за днешното си заседание. На него, според дневния ред, трябваше да бъде разгледано предложението за произвеждане на национален референдум с въпрос: „Съгласни ли сте българският лев да бъде единствена официална валута в България до 2043 година?“. То беше внесено от Инициативен комитет на граждани на 7 април. Референдумът се подкрепя от партия „Възраждане“, предава NOVA.

Костадинов: Възможно е да съберем половин милион подписа за референдум срещу еврото

В сряда Правната комисия, която е водеща, не включи в дневния си ред разглеждане на предложението за допитването. Пред журналисти депутатът от „Възраждане“ и говорител на Инициативния комитет Деян Николов определи случилото се като „позорно бягство“.

От партията очакват следващата седмица референдумът все пак да влезе в пленарна зала за разглеждане. Срокът по закон е три месеца и изтича на 7 юли, каза той.

„Народното събрание е задължено, според закона за прякото участие на гражданите във властта, да излезе с решение за провеждане на референдум, ако валидните подписи са над 400 000. Вече има протокол от ГРАО, че са малко над 470 000“, каза депутатът и допълни, че другата седмица от „Възраждане“ ще вкарат точката за решение за провеждане на референдум в дневния ред на Народното събрание, съгласно правото на партиите да предлагат по една точка в първата седмица на всеки месец.

Синът на Костадинов участвал в бой заради подписката за лева

„Очакваме народните представители да спазят закона и да излязат с решение за провеждане на такъв референдум, след което президентът да издаде указ за дата“, заключи Николов.



Линк към новината

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar