Реджо Емилия стана първият град в Италия, който въведе официално трети пол, или gender free, на територията си. Със специален протокол кметството разреши поставянето на табелки „неутрален“ на тоалетните до тези за жени и мъже в сградите си.

Разрешава се и въвеждането на опцията „друг“ освен тези за мъж и жена във всички въпросници и анкети, където се изисква посочване на пола. Разрешава се и използването на наименованието „друг“ от всички работещи в общината, които са в процес на сексуална трансформация. Това са само някои от ангажиментите, които кметството поема, за да се противопостави на дискриминацията в сексуалната сфера и в защита на правата на общността на LGBTI (лесбийки, гейове, бисексуални, транссексуални и интерсексуални).

Споразумението за протокола беше подписано от общината, провинцията, съда, наказателните институти, здравните служби, учебните заведения, детските градини, спортните организации. Всеки от тях се ангажира да направи необходимото, за да гарантира на хората в сексуална трансформация същите права като на останалите. Здравните служби и университетите ще дадат възможност на служителите и студентите да изписват върху картите си новото име, избрано след смяната на пола. Училищата пък се ангажират да организират срещи и курсове за преподаватели и родители с цел да се повиши осведомеността по темата джендър сред обществото и в образованието.

Преди 3 г. общината узакони за пръв път еднополов граждански съюз между писател и журналист. 170-хилядният Реджо Емилия се намира в богатата северна област Емилия-Романя. Неговият кмет, както и управляващото мнозинство сред общинските съветници са от Демократическата партия.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar