Предлагат промени в закон

Кметът ще посочва имот

Хората, които не притежават жилище или не могат да представят изискуемите документи за извършване на адресна регистрация, като документ за собственост, за ползване или наем на имот, ще могат да се регистрират на „служебен адрес“. Това предвиждат промени в Закона за гражданската регистрация, които са пуснати за обществено обсъждане.

„Служебният адрес“ ще бъде в имот общинска собственост, който ще се определя от кмета на съответната община. Възможността да имат „служебен адрес“ ще важи за българи, пребиваващи трайно в чужбина, които нямат собствен имот в страната. От „служебен адрес“ ще могат да се възползват и хора със заличена адресна регистрация, на база подаден сигнал от собственик за извършена регистрация в имота му, както и хора, регистрирани на адреси, на които има празно дворно място или негодна за обитаване сграда.

Промяната ще помогне на много хора, защото без постоянен адрес не могат да притежават лична карта и да ползват основни граждански права, както и социална помощ. Например, ако родилка няма лична карта, не може да регистрира новороденото пред официалните органи.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar