Ревност, бизнес интереси или спор за пари са в основата на убийството на 47-годишната Алена Щерк. По тези версии работят разследващите за жестокото престъпление, научи „24 часа“.

Основният заподозрян е Виктор Спига, с когото Алена е имала връзка преди месеци, а в последните седмици са били в обтегнати отношения. Двамата са и съдружници в компанията „ВиАле“ ООД (името идва от първите букви в имената им), която внася вино в България. Освен това Алена Щерк е била преподавател по танци, а в миналото се е занимавала и с организация на културни и бизнес събития.

Щерк изчезна в четвъртък вечерта и беше обявена за издирване от близките ѝ в петък. Живяла е в затворен комплекс в кв. „Бояна“, а Виктор Спига – в Рударци. За последно от апартамента ѝ е получен сигнал от паникбутона. Когато охранителите пристигат, не виждат следи от взлом. По това време Алена Щерк вече е изчезнала и няма връзка с телефона ѝ. Три дни столични криминалисти и колегите им от ГДНП издирват Щерк.

В неделя сутринта започва претърсването на широк периметър от пернишкото село Рударци, където е живял Виктор Спига до Радомир. Трупът на Алена е намерен захвърлен в храсти до пречиствателната станция в землището на град Батановци. Районът е отцепен от полицията, а следствените действия с разпознаването ѝ започват веднага. Близки на Алена я разпознават по дрехите, с които са я виждали и преди.

Още от събота е обявен за издирване и бившият приятел на Щерк – Виктор. Той е по-млад от нея с няколко години, роден е в Коста Рика и има италианско гражданство. Живее в България от 6 г. Справка в граничния контрол показва, че мъжът е напуснал страната и е заминал за Италия в деня след убийството на Алена, а днес вероятно се намира в Дубай. Основната версия е, че Алена е убита в дома си, а след това трупът ѝ е захвърлен до Батановци. Предполага се, че тялото е отнесено там с нейната кола, в която са открити следи от кръв, а след това возилото е върнато в гаража.

Последното бизнес начинание на Алена с внос на вино е от началото на 2021 г. Няколко месеца по-късно тя приема за съдружник Виктор Спига. След раздялата им като двойка обаче двамата е трябвало да разделят и бизнеса си и за това е работил адвокат Любен Казанлиев. Според него клиентът му Виктор Спига е научил за изчезването на Алена от медиите и ще се върне, за да бъде разпитан от полицията.

Щерк е поредната жена, убита от мъжа до себе си. Последният случай е отпреди 3 седмици, когато беше арестуван сенегалецът Томас Тибаут, който удушил с кабел приятелката си Соня в столичния кв. „Лагера“, а след това я напъхал в сак, за да я изхвърли навън. Криминалистите го арестуваха, преди да изнесе тялото от апартамента, в който са живели под наем. Миналата година до теца в Перник отново в куфар беше открит трупа на Евгения Владимирова. По случая са обвиняеми съпругът ѝ, който я е убил, и баща му, който е откарал трупа до тресавището.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar