Министърът на околната среда и водите Емил Димитров-Ревизоро обяви, че дава на прокуратурата новото потребление на вода в Перник. Според него перничани плащали едно количество вода, а разходвали много повече. „Непрекъснато има нови искания за все по-голямо количество вода от ВиК в града. При потребление миналата година 1 млн. куб.м без режим на водата сега има искане за 1200 и 1600 млн. куб. м без обосновка за какво са им. 5 млн. са минали през водомерите, перничани са си ги платили, а МОСВ не е знаело за тях“, обясни Ревизоро. Министърът предполага, че сегашният кмет и областен управител едва ли знаят за това. „Има двама души, които са знаели – контролните органи и шефът на ВиК. Няма как да не са знаели какво се е случвало през годините“, каза Емил Димитров.

„Добрите управленци си личат в криза. При Станислав Владимиров се струпаха няколко кризи и той се справи“, заяви дни по-рано зам.-председателят на НС на БСП Кирил Добрев при посещение в Перник. Той даде висока оценка на спешните и ефективни действия на пернишкия градоначалник, който още в началото на мандата си успя да се справи в сравнително кратки срокове с жестоката водна криза, надвиснала над общината, и предпази града от хуманитарна катастрофа.

Язовир „Студена“ вече е пълен наполовина, потвърдиха от ВиК в Перник. В началото на май отчетеното ниво на водоема е 13 189 600 куб.м при капацитет 25 519 100 куб.м, приходът е 2551 л/сек. при разход 302 л/сек. „Студена“ се пълни с по-бързи темпове от миналата година. Очакваният приход на вода през най-пълноводния месец в годината май може да напълни язовира, а ползването на софийска вода от „Бели Искър“ вероятно няма да е нужно и то ще бъде преустановено.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar