Наказателно-процесуалният кодекс не допуска признаване на вината, водещо до редукция на наказанието, при умишлено причинена смърт

Присъдата за убийството в кв. „Любеново“ в Първомай, извършено на 24 януари м. г., ще трябва да бъде ревизирана, защото е произнесена в пълно нарушение на процесуалния закон. На 31 октомври м. г. 50-годишният Васко Колев призна пред Пловдивския окръжен съд, че е наръгал своя приятел Димитър Митев след пиянски скандал, и наказанието му беше редуцирано с 1/3 – от 18 на 12 години. От 2019 г. обаче НПК не допуска съкратено съдебно следствие с намаляване на присъдата, когато става дума за умишлено убийство.

След като чу присъдата, Колев обяви, че няма да обжалва. Прокуратурата обаче е внесла протест, защото става дума за неправомерно занижено наказание. На 19 януари делото влиза в Апелативния съд в Пловдив и се очаква то да бъде върнато за ново разглеждане от друг състав на първата инстанция.

На 24 януари Митев, който е от Харманли, бил на гости в дома на Колев в „Любеново“. Пийнали и се скарали кой по-добре се грижи за децата си. Домакинът нарекъл 33-годишния Митев „сводник“ и той отвърнал с 2 удара с юмрук. Колев извадил нож и го пробол в корема, после съжалил и помогнал раненият да бъде откаран в болница, но на другия ден мъжът издъхнал, въпреки грижите на лекарите.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar