Разследващите от ГДБОП са обсъждали възможността арестуваният за пране на пари по случая с „Хемус“ Борислав Колев да получи по-леко обвинение в замяна на показанията му за останалите участници в схемата. Това потвърди вътрешният министър Бойко Рашков в понеделник след гласуването на кабинета. По думите му прокуратурата стопирала този план.

„24 часа“ се свърза с Борислав Колев и с адвоката му Христо Ботев, които са присъствали на срещата в сградата на ГДБОП. И двамата отказаха да коментират случая и да посочат чия версия е по-вярна – на МВР или на прокуратурата. От държавното обвинение са категорични, че Колев е отказал да дава показания, а исканията на полицията са били незаконни. (Какво каза главният прокурор Иван Гешев виж вдясно.)

„Обвинението за този човек е работно. Пита се в задачата – може ли да се промени в хода на разследването? Аз твърдя, че може. Тогава има хипотеза да сключи споразумение. Това може да се направи и в досъдебното производство, като се внесе в съда. Колко споразумения е сключил Гешев като прокурор?“, попита Рашков. Той даде пример с делото КТБ, където един от обвиняемите стана свидетел още по време на разследването. Става дума за изпълнителния директор Орлин Русев, показа проверка на „24 часа“. Той беше арестуван през лятото на 2014 г. и лежа няколко месеца по обвинение за длъжностно присвояване в особено големи размери. Русев наредил да се изтеглят 206 млн. лв. от КТБ и ги дал на Цветан Василев. 2 години по-късно обвиненията към Русев бяха свалени и той остана само свидетел и дори вече даде показания по делото в съда.

Според Рашков намеренията на разследващите не са били обвиненията към Борислав Колев да се свалят, а само да не настъпват влошаващи за него обстоятелства като протест на домашния му арест например.

„Пътят на разследването щеше да е много кратък. Изведнъж се появи едно срутище, наречено Софийска градска прокуратура, и го запуши. Той беше изявил желание да разкаже всичко, което знае. А прокурорката, която уж наблюдава и дори не знае къде е сградата на ГДБОП, заявила, че не я интересува какво ще говори този човек. Ето как прокуратурата се грижи за интересите на българските граждани, чиито пари са изтекли в неизвестна посока“, добави Бойко Рашков. По думите му, след като прокуратурата е постигнала целта си и е осветила разследването, един от служителите на ГДБОП е казал, че някой трябва да понесе отговорност. Рашков твърди, че не е имало натиск над прокурорите.

Софийската районна прокуратура започна разследване още в неделя и разпита служителите на ГДБОП, които са контактували с наблюдаващите прокурорки по делото за пране на пари от „Хемус“. Разпитван е и Борислав Колев, който заявил, че не е искал да дава обяснения, научи „24 часа“.

Според вътрешния министър това досъдебно производство има за цел да пречи на полицаите да си вършат работата и да стигнат докрай по същия начин, както през пролетта бяха разследвани служители на МВР, които проверяваха използването на СРС-та срещу протестиращи.

42-годишният Борислав Колев беше задържан първо на 3 ноември, а след това и на 6 декември с постановление на прокуратурата. Разследването показа, че той е в основата на регистрацията на фирми с подставени лица за управители и пълномощници. Всички го посочват като човека, на когото са предали парите, изтеглени от сметките им. Какво се е случило с тях след това, още е мистерия. Според Бойко Рашков те са отишли в „неизвестна посока“, а не за лот 5 на „Хемус“, защото там не се строи.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar