Най-малко едно високопоставено длъжностно лице в държавната фирма „Булгаргаз“ ще бъде привлечено към наказателна отговорност заради газовата криза, обяви вътрешният министър Бойко Рашков след заседанието на Министерския съвет, на което е бил обсъждан доклад на службите, свързан с държавния газов доставчик. Той не съобщи името на човека, но на въпрос дали това е бившият директор Николай Павлов министърът отговори: „Приближавате се до истината“.

„“Булгаргаз“ е държавна фирма, която чрез своите действия и решения е допринесла за цените на газа, което дава негативно отношение за бизнеса и потребителите. Компетентните държавни власти не могат да стоят безучастно и да наблюдават. Затова активно започнахме да изясняваме какви са фактите – дали са причинени от международна конюнктура или от действия вътре в страната от определени лица. Реализирани са печалби, които ако не бяха реализирани, нямаше да има това драстично поскъпване“, заяви Бойко Рашков.

В понеделник премиерът Кирил Петков обяви, че очаква в близките дни да бъдат повдигнати обвинения на освободеното ръководство на държавния газов доставчик „Булгаргаз“. Петков поясни, че ръководството е било освободено веднага след като резултатите от проверка са показали, че е било възможно от Азербайджан да бъде внесено цялото договорено количество газ – 1 млрд. куб. м за година, който е значително по-евтин от руския, но това не е било направено с „оправданието“, че не е готова газовата връзка с Гърция, по която по план трябваше да стане доставката.

„Смяната на ръководството на „Булгаргаз“ беше наложителна. Надявам се с новото ръководство на Булгаргаз и КЕВР диалогът да е още по-конструктивен. Стига толкова крайният потребител е плащал за нечии чужди грешки“, коментира премиерът Кирил Петков вчера в Министерския съвет. Имаме нов дълг, който е реално 4 млрд., а не 7, другото е за дълг, който изтича. Този дълг финансира дефицит, който отива за допълнителни инвестиции, каза още премиерът Кирил Петков.

Председателят на КЕВР Иван Иванов опроверга изказването на премиера, че новоназначеното ръководство на „Булгаргаз“ е намалило цената на газа с 18%. „В качеството си все още на председател на КЕВР изрично подчертавам, че заявлението за цената на природния газ, внесено на 1 февруари 2022 г. в деловодството на комисията, е подписано от упълномощено лице от досегашния борд на „Булгаргаз“ ЕАД, тъй като новият борд все още не е вписан в Търговския регистър на Агенцията по вписванията“, пише Иванов във фейсбук.

Другата важна проверка, която се извършва от МВР, е за обекта ПАВЕЦ „Чаира“ под „Белмекен“, чието основно предназначение е да работи през пиковите часове в денонощието, за да се балансира енергийната система. „Този обект бавно е бил унищожаван през годините. Имаме ориентация кой е субектът, в чиято полза са причинени вреди на този енергоизточник“, коментира Рашков. Той разкри, че има образувано досъдебно производство и по отношение на Комисията за енергийно и водно регулиране.

Междувременно Съдът на ЕС отхвърли жалба на Полша срещу споразумението между Европейската комисия и „Газпром“ за намаляване на цените на газа за осем европейски държави, сред които и България. Варшава искаше споразумението, сключено през 2018 г. между Брюксел и руската държавна газова компания, да бъде разтрогнато като недостатъчно изгодно и сключено в нарушение на европейските правила. Магистратите обаче отхвърлиха като неоснователни твърденията за допуснати процесуални и материални грешки при договарянето с „Газпром“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar