Някои наблюдаващ прокурори дори не знаят къде се намира ГДБОП (Глава дирекция „Борба с организираната престъпност“, б.а.) въпреки, че във всяко едно разследване трябва да има единодействие между разследващи и наблюдаващия прокурор, каза днес пред Би Ти Ви министърът на вътрешните работи Бойко Рашков. Коментарът му беше по повод спора с прокуратурата кой как си върши работата по случая с източването на пари за строителството на „Хемус“.

Обвиненията по разследването за пране на пари от строежа на ЛОТ 5 от магистрала „Хемус“ стана повод МВР и прокуратурата да влязат отново в конфликт и да си разменят взаимни обвинения. След няколко пресконференции в неделя както от страна на МВР, така и от страна на прокуратурата вече е започнало досъдебно производство в Софийската районна прокуратура, при което ще се проверява имало ли е натиск.

Миналата седмица международният съдия по футзал Борислав Колев бе обвинен за изпиране на 53 млн. лева за строежа магистрала „Хемус“ чрез мрежа от фирми и подставени лица. В петък миналата седмица (10 декември) Софийският градски съд (СГС) му определи мярка за неотклонение домашен арест.

„Сега нито парите са на лице, нито магистралата е готова. Пита се къде беше прокуратурата до май. Защо не разследва има ли, или няма престъпления при строителството на „Хемус“? За мен такива има. Аз ги наричам престъпленията на века, заради огромно отклоняване на бюджетни средства и използване на предварително обмислени механизми, каквито не сме имали досега. Парите са отишли в чужди джобове, партийни каси, а някои и в чужбина“, коментира Рашков.

Той за пореден път отрече твърденията на прокуратурата за натиск върху работещите по случая прокурори, които вчера си направиха отвод. От ГДБОП разчитаха на прокуратурата в един ключов момент – когато обвиняемият е поискал да направи самопризнания в замяна на това прокуратурата да не протестира мярката му неотклонение домашен арест и да му бъде разрешено да пътува в чужбина. За никакво притискане и дума не става. Такова споразумение може да се сключи и това да улесни самият процес“, поясни Рашков.

Според него ако взаимодействие е имало още в събота един от „възловите субекти, участващи в схемата“ е можел да даде нова следа, по която да тръгнат вече формираните три следствено-оперативни екипа.

Рашков се оплака и от липса на съдействие от прокуратурата по сигнал от преди няколко години за организирана престъпна група, в която са участвали служители на МВР, включително и един на висок пост (подробности тук). „Една от службите в МВР е прихванала информация за организирана престъпна група. Направено е предложение тези материали да се изпратят в компетентната прокуратура, защото има данни за високопоставен служител, който е участник. Прокуратурата е отказала да образува досъдебно производство, като явно не са разгледани всички материали. Затова искам прокуратурата да преразгледа случая. Отново ни беше отказано съдействие да се стигне по най-краткия път до истината“, каза министърът на вътрешните работи. Той обобщи, че това може да се очаква от една прокуратура, която сама се е била поставила в подчинение на политическа партия.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar