„Инцидентът не ме пречупи. Чувствам се добре психически. Ще се възстановя и ще продължа със служебните си задължения и с предишния си живот“, казва Гергана Зашева. 24-годишната полицайка бе ранена от бомбичка, докато охраняваше дербито ЦСКА-„Левски“ на 18 април. 3 дни по-късно издирваният за нападението Йордан Исаев се предаде, а вчера съдът го остави в ареста.

Чрез пресцентъра на МВР Зашева обясни, че е получила подкрепа от колегите и близките си, които са неотлъчно до нея. „Инцидент като този променя съдбите на хората. В ситуация като моята може да се озове всеки – дете, случаен гражданин, дори близък на този, който хвърля бомбичката“, каза Зашева. В деня, в който тя направи първото си изявление, прокуратурата поиска постоянен арест за Исаев. 25-годишният младеж бе доведен в съда с черен анцуг и суитшърт. Той използва качулката му, за да прикрие лицето си.

Според прокуратурата Исаев извадил бомбичката от джоба си в началото на второто полувреме на мача. Тя била с размерите на яйце. Йордан я хвърлил с дясната си ръка от сектор „Б“, където бил, към сектор „А“. Според свидетели той умишлено я метнал към тунела, в който стоели полицаите. От взрива се пръснал стъклопакетът на врата, едно от парчетата попаднало в окото на Зашева. По-леко пострада колегата ѝ Петър Иванов.

Исаев обяснил пред разследващите, че е действал спонтанно. Съдия Вера Чочкова отбеляза, че преди да хвърли бомбичката, младежът взел суитшърт и боне (предпазна маска за моторист, която се слага под каската – бел.ред.) от друг фен, за да не го разпознаят. Тръгнал си веднага и се предал на 21 април, след като полицаи се свързали с него и го убедили да се яви. Йордан признал и пред майка си и приятелката си за стореното. Спрял да ходи на работа. Имал фирма за торове и цветя.

„Искам да се извиня на Гергана и да ѝ кажа, че много съжалявам“, каза Йордан в съда. „А на другия полицай?“, попита го Чочкова. “ И на него ще се извиня“, добави момчето. Решението на съда за ареста не е окончателно. Исаев може да обжалва пред Софийския апелативен съд на 3 май.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar