• Снимката на Дракополов в сайта на организацията
  • Членството на Дракополов е подновено на 7 март т.г.

Стрелецът сниман от камера, но се виждал само силует

Разстреляният във вторник Николай Дракополов е пускал жалби до полицията в последните години, че е изнудван и заплашван, научи „24 часа“. Повечето са били прекратени заради липса на достатъчно данни за престъпление.

Първата е от 2015 г. Тогава освен за изнудване Дракополов пуснал сигнал, че са откраднали портфейла му. И двете разследвания са прекратени. В последната година посочил, че искат да го убият. Разказал, че чувства страх за живота си и мисли, че го следят. Мъжът обаче не е бил конкретен в показанията си и не е насочил разследващите откъде могат да идват подобни заплахи. Преписката е присъединена към материалите за убийството му.

Физическият убиец е заснет от няколко камери в района на кръстовището на околовръстното и бул. „Симеоновско шосе“. Най-вероятно стрелецът е дебнел под надлеза 46-годишният мъж да си тръгне от автокъща „Антонио ауто“, която се намира веднага след локалното платно в посока „Младост“. Знаел е, че Николай ще обърне джипа си на кръговото на „Ринг мол“ и ще се върне по околовръстното в посока центъра. Извървял е спокойно разстоянието от около 10 метра под надлеза и е изчакал мерцедеса да се върне на кръстовището и да го хване червен светофар за завой към кв. „Лозенец“. Заради късния час – минути след 20 ч, а и обичайното присъствие на просяци на кръстовището, никой не е обърнал внимание на дебнещия убиец. Той бил изключително бърз и точен – стрелял е 2 пъти в главата на Дракополов от около 2 метра. Куршумите попадат в лявото му слепоочие и не излизат от главата. Затова 11-годишният син на приятелката му Димитрина не е пострадал, макар че се е возил на предната седалка. Детето още не е разпитано, с него ще работят психолози, които внимателно да вземат показания от момчето, без допълнително да го травмират.

Веднага, след като сигналът за убийството е подаден, на място пристигат криминалисти, които започват да работят по горещи следи. Намират 2-те гилзи, най-вероятно изстреляни от „Макаров“. Свалят се и записи от камери в района. Засега разследващите не казват дали самото убийство е заснето. По данни на „24 часа“ обаче има записан силует на вероятния убиец, докато той се е оттеглял. Наемникът бил с тъмен суитшърт и качулка, но от записите не става ясно дали е черен, или тъмносив. Мъжът избягал в посока „Младост“ през полетата, където няма записващи устройства. Разследващите търсят други камери, които може да са го засекли на различно място и да дадат по-чист образ. От предполагаемия маршрут на оттеглянето са иззети трасологични следи. Целта е да се разбере какъв модел, марка и номер са обувките на килъра. Под надлеза пък са открити угарки и кутия цигари, за които не е сигурно дали са на стрелеца.

Въпреки че се е движил със скъпи коли, които са се продавали и в автокъщата му на околовръстното шосе в София, Николай Дракополов е имал и дългове. Както „24 часа“ разкри в сряда, мобилни оператори са търсили пари от него за неплатени сметки, както и бизнесдама на 40 г. по неуредена сделка. Жертвата е от Ловеч, където е и единственият имот на негово име. Той също е под запор.

На постоянния му адрес, който е регистрирал в МВР, живеят други хора и обитателите на входа не го познават. Пазачът на автокъща „Антонио ауто“ не пожела да разговаря с екип на „24 часа“. Фирмата, която официално е собственик на бизнеса, се води на приятелката му Димитрина. Със същия предмет на дейност в миналото са били регистрирани фирми на името на бившата му съпруга, с която са разведени отдавна. Николай Дракополов няма дружества на свое име.

МВР и прокуратурата продължават да работят по няколко версии за убийството, включително и за конфликта му с бизнесмени от автомобилния бранш. За жертвата се знае, че е участвал в схема за внос на скъпи коли, с която се е избягвало плащане на ДДС, като возилата са прехвърляни през няколко дружества, преди да бъдат продадени на добросъвестни купувачи.

Ползвал карта на „полицейска“ организация за респект

Картата на Международната полицейска организация, която е имал застреляният Николай Дракополов, често се ползва за респект пред бизнес партньори или при полицейски проверки от униформени на ниски нива, научи „24 часа“. Тази неправителствена организация е със седалище в Милано. Основана е от сръбския депутат Илия Животич.

В сайта на МПО е бил публикуван и сертификат на Дракополов, който го представя като експерт по сигурността. Данните от него съвпадат с рождената му дата и няма съмнение, че е той. Картата на организацията е издадена на 7 март т.г. и е валидна до март 2022 г., но вече се открива само в кеша на страницата. Той е от 12 март и не става ясно защо информацията за членството на Дракополов е свалена. Мъжът е представен като експерт по сигурността с ранг „офицер второ ниво“. Той е бил член на организацията поне от март 2020 г., се разбира от сайта archive.org. Той пази копие от страницата на МПО от 25 септември 2020 г. Не е ясно защо и тази информация е била свалена.

МПО не е свързана с МВР, нито с други служби за сигурност по света. За членство в нея няма изисквания кандидатите да са бивши или настоящи служители на реда, какъвто Николай Дракополов никога не е бил. Достатъчно е кандидатът да има навършени 20 г. и да е неосъждан за умишлено престъпление. Организацията има офиси в Италия, Франция, Сърбия, Черна гора, Швейцария, Лихтенщайн, Белгия, Румъния и Гърция. В България представител е Николай Керопов от Варна. Той не пожела да разговаря с репортер на „24 часа“. Според информацията на сайта им МПО се занимава с организация на семинари и уебинари в партньорство с други НПО-та в сферата на сигурността. За завършването на всеки курс се получава сертификат, който се изпраща по пощата.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar