Поне четирима дългогодишни служители на РУ „Полиция“ в Казанлък , трима от които катаджии се разследват за корупционни схеми, съобщи старозагорският окръжен прокурор Дичо Атанасов.

Разследването е стартирало в хода на досъдебното производство за самоубийството на началника на КАТ Тодор Николов, чийто мъртво тяло бе намерено край язовир Копринка на 14 декември м.г. В близост до трупа на Николов / известен сред колегите си с прякора Геслера / разследващите намериха захвърлени около 12 800 лв банкноти с различен номинал. Още тогава светнала „червена лампичка“, че най-вероятно парите са дошли от престъпния действия свързани със служебните задължения.

Преди три месеца е било образувано досъдебно производство по член 282 ал. 3 от НК, на 3 юли са извършени обиски в над 10 адреса /домовете и кабинетите на четиримата полицаи/, при които са иззети компютри, хиляди документи, включително актове и наказателни постановления и около 4 000 лв, за които нямало яснота относно произхода им.

За разпитите и описванията на иззетите вещи са привлечени 6 следователи от старозагорския следствен участък,тепърва ще се вземе решение какви точно обвинения и срещу кого ще бъдат повдигнати.

Заподозрените са действали като вълци – единаци, нямало шеф на групата им, уточни Атанасов. Делото за самоубийството на Геслера е предадено на следовател от Националното следствие , удължен е срокът за разследването, това е станало по разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров.

Засега нямало данни самоубилият се началник да е бил „касичка, работело се и по версия някой да е подтикнал 44-годишния Николов да дръпне спусъка на служебния си пистолет , за да сложи край на живота си.

„Поне няколко дни ще бъдат необходими за анализ на иззетите материали, количеството им е огромно…Не може да се говори за организирана престъпна група, всеки е работел сам за себе си…“, коментира Дичо Атанасов, като се въздържа да посочи конкретни имена на разследваните полицаи. Повечето били на ниски позиции в КАТ – Казанлък, само един бил началник на отдел.

В следствените действия по обиските са ангажирани служители на отдел „Вътрешна сигурност“ при МВР, никой от колегите на разпитваните в сряда полицаи не се ангажира с коментар, под сурдинка се твърди, че сигнали за корупция е имало от години, но всичко било потулвано още в зародиш. Близки за заподозрените полицаи бяха забелязани край сградата на районното полицейско, всички те обаче отказаха да разговарят с представители на медиите.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar