Бойко Рашков ще бъде извикан в прокуратурата, за да каже какви доказателства има, че пари за „Хемус“ са отклонявани към партия ГЕРБ. Това съобщиха от държавното обвинение във вторник. Цитират негови думи в предаването „На фокус“ по Нова тв, където Рашков заявява, че има доказателства за огромните финансови ресурси, изтекли към приближени на ГЕРБ фирми, а оттам към кухи дружества и до лица, които не са ги ползвали за строежа на магистралата, а с тях са купувани луксозни имоти в София.

Това ще е второто призоваване на настоящия депутат от „Продължаваме промяната“ в прокуратурата заради „Хемус“. На 4 януари, когато още беше вътрешен министър, той отново бе извикан в прокуратурата заради твърдение, че знае къде са парите за магистралата. След разпита от наблюдаващия прокурор Рашков обясни пред журналисти в Съдебната палата, че 30-40% от авансово отпуснатите по инхаус процедура милиони са отивали в ГЕРБ. Заради уронване на реномето им от партията заведоха граждански иск срещу него за 100 хил. лв.. Делото започна миналата седмица.

В прокуратурата вече има досъдебно производство за пране на пари от лот 5 на „Хемус“, което започна в МВР по неотложност, а по-късно бяха повдигнати общо 9 обвинения.

От това дело вече са отделени материали и за лотовете 7,8 и 9. В тях имало данни за евентуално извършена престъпна дейност заради сключването на договорите и евентуално пране на пари, отпускани авансово на различни фирми, посочват от прокуратурата. Проверката е възложена на ГДБОП.

Във връзка с думите на Бойко Рашков, че знае къде са отивали част от парите, от прокуратурата заявяват, че в материалите по делото и по проверките няма такива данни, докладвани от ГДБОП. С повторното му призоваване за обяснения обвинителите искат конкретна информация къде са отишли отклонените средства, как и за какво са изхарчени.

След разпита му през януари от прокуратурата обясниха, че бившият вътрешен министър не е дал никакви конкретни данни. Рашков пък заяви, че няма доверие на прокуратурата и не е казал конкретни лица и факти, защото информацията щяла да стигне до Бойко Борисов.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar