Структурата на Европейската прокуратура в град Милано в Италия е иззела над 170 000 евро от евродепутата Стефания Замбели и четирима нейни асистенти, като част от разследване за евентуална измама, свързана с изплащане на възнаграждения.

Разследването, водено от Европрокуратурата и проведено от звеното на италианската икономическа полиция в град Бреша, касае подозрение в измама, ощетяваща бюджета на ЕС по отношение на възнагражденията на четирима парламентарни сътрудници, наети в Италия.

Според събраните доказателства, четиримата служители не са се занимавали с дейностите, свързани с работата, за която са били наети, или са ги изпълнявали частично, като са ги отчитали некоректно пред Европейския парламент, съобщиха от Европрокуратурата. Освен това те са представили невярна информация за квалификацията си, като са декларирали образователни и професионални умения, които не притежават, е установило разследването.

Предполага се, че евродепутатът Стефания Замбели, която е свързана пряко с поне един четиримата сътрудници, също се е облагодетелствала от сумите, плащани от Европейския парламент за дейностите, които те е трябвало да извършват.

Приблизителните щети за бюджета на ЕС възлизат на 172 148,82 евро.

Въз основа на събраните в хода на досъдебното производство доказателства е била издадена заповед за изземване, включваща банкови сметки и луксозни автомобили, като тя е изпълнена от италианската полиция на 23 февруари.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar