С 20 гласа „за“ депутатите от парламентарната комисия по земеделие и храни приеха на извънредно заседание вчера, промените в Закона в лова, които разрешават групов лов на хищници, когато популацията им е твърде голяма и заплашва сигурността на населението. За аргументация бяха дадени примери с намножилите се мечки в Родопите и вълците през зимата. С редакцията на нормативния документ се дават пълномощия на министърът на земеделието, храните и горите да променя сроковете за лов на дива свиня, но след консултация с колегата си от екоминистерството.

Депутатът от ДПС Бюрхан Абазов отбеляза, че промяната е хубава, но е

трябвало да се реализира още през миналата година.

Той предложи обаче законът да стане универсален, за да може да се даде по-голяма гъвкавост на министъра на земеделието и да не важи само с частния случай с епидемията от африканската чума по свинете. Абазов поиска да могат да променят всички срокове за лов на различните видове дивеч в страната.

Вчера сутринта авджии поискаха отпадане на забраната за лов в районите с чума. Техен инициативен комитет връчи протестна декларация на министър-председателя и земеделския министър с искане да отпадне забраната за лов на глигани в районите с огнища на африканска чума по свинете, съобщи БНР. Евгени Абаджиев от комитета уточни, че до този момент всички мерки, които се предприемат в борбата с АЧС, се предписват от БАБХ.

Според него, ако се спрат всички забрани за ловуване, открие се по-рано ловният сезон и срокът му се удължи,

за да може да има ефективен лов с кучета,

може популацията на дивите свине, които са основен приносител на заразата с АЧС да падне със 70%.

Абаджиев отбеляза, че ловците нямат никакъв интерес да съобщават на властите за намерени мъртви диви прасета, тъй като тогава в дадения район ще бъде прекратен ловът.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar