Украинските правителствени сили и проруските сепаратисти в Източна Украйна започнаха размяна на затворници, съобщава Ройтерс като се позовава на кабинета на украинския президент.

Договореност за това беше постигната по време на срещата в Париж на лидерите от т. нар. „Нормандска четворка“, но оставаше да се уточни датата.

Омбудсманът на самопровъзгласилата се Донецка народна република Дария Морозова обяви вчера, че това ще се случи днес на принципа „всички срещу всички“.

Според информация на уебсайта на Донецк, от тяхна страна ще бъдат освободени 55 души, а от Киев – 87 .

Размяната се извършва на пропускателния пункт „Майорское“ близо до град Горливка в Донецка област.

Размяната, която трябва да приключи по-късно днес, е приветствана от украинския президент Владимир Зеленски, който обеща да върне пленените украинци у дома и да сложи край на конфликта още преди да спечели изборите през април тази година.

Недоволство сред украинците буди фактът, че сред освободените ще бъдат и полицаи, стреляли по протестиращите срещу президента Виктор Янукович преди 5 години.

И въпреки че размяната ще помогне в изграждането на доверие между двете страни, които спорят как да приложат мирното споразумение от 2014 г., сериозните разногласия остават и пълното нормализиране все още е далеч.

Правителствените украински воиски водят битка срещу сепаратистите в района на Донбас в Източна Украйна от 2014 г.. По време на конфликта бяха убити повече от 13 000 души, а боевете продължават въпреки споразумението за примирие.

Те са следствие на незаконното анексиране на Кримския полуостров от Русия и последващата му подкрепа за сепаратистите в Източна Украйна.

Това е втората размяна на затворници. Предишната беше през декември 2017 г..

Тогава Украйна предаде около 300 пленници в замяна на около 70 души.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar