Дори ВСС да отстрани главния прокурор, президентът може да чака развитието на казуса в Конституционния съд

През ноември 2019 г. президентът Румен Радев първо отказа да подпише указа за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор. Тогава бяха в различни лагери. Месеци по-рано, през юли, спецпрокуратурата влезе в президентството, а ден по-късно Радев излезе с вдигнат юмрук на площада при протестиращите, които искаха оставките на правителството на ГЕРБ и на Гешев (тогава в един отбор).

Сега обаче ситуацията е различна. Тече процедура по отстраняването на Гешев. Но той и Румен Радев имат общи врагове, ако се съди по публичните им изказвания и искането за сваляне на имунитети – ГЕРБ и „Продължаваме промяната“, които направиха правителство, а в парламента гласуваха механизма за разследването на главния прокурор и свалиха гласовете за отстраняването му от поста от 17 на 13.

Затова и не беше никак изненадващо, че в разгара на дебата за „главата“ на главния прокурор Александър Маринов – политолог и доскорошен съветник на Радев, обяви, че държавният глава може и да не подпише евентуалния указ за свалянето на Гешев, докато не се произнесе Конституционният съд. От дни подобна възможност се коментира неофициално в различни среди.

„Би трябвало да се изчака как ще се произнесе Конституционният съд за двете искания на главния прокурор“, предположи Маринов.

Известните факти

Във ВСС се провежда процедура за отстраняване на главния прокурор заради уронване на „престижа на съдебната власт“. Разпитват се свидетели, събират се доказателства. Тя се води по правила, написани от самите кадровици миналата година, които обаче нямат силата на нормативен акт. Очакванията са, че до края на новата седмица процедурата може и да бъде финализирана с гласуване. За освобождаването на Гешев вече не са необхидими 17, а 13 гласа, което прави отстраняването му от поста реалистично. В същото време в Конституционния съд има две дела, образувани по искане на главния прокурор и които може да дадат отражение върху казуса с неговото предсрочно отстраняване. Едното е дали ВСС, който е с изтекъл мандат, може да освобождава тримата големи в съдебната система – шефовете на върховните съдилища и главния прокурор.

Второто искане е за отмяна на текстове от наскоро влезлите в сила промени в съдебния закон и НПК. В него се акцентира не само върху механизма за разследване на главния прокурор, но и върху това, че той вече ще се избира и освобождава с 13 гласа, за разлика от шефовете на ВКС и ВАС, за които остават 17. Самият Гешев няколко пъти повтори, че не е редно да е избран със 17 гласа, а да бъде освободен с 13.

Той ясно даде знак, че няма да се предаде лесно, още на 15 май, когато демонстративно скъса оставката си пред камерите. А в събота публикува стих на британския поет и писател Ръдиърд Киплинг, в който лирическият герой пише на сина си да не се предава и да бъде смел. Ето как приключва произведението:

Ако зачиташ всеки,

но не лазиш;

ако от враг и свой

не те е страх;

ако запълниш

хищната Минута

с шейсет секунди

спринт поне веднъж;

светът е твой!

Молбата ми е чута!

И главно, сине мой

— ще бъдеш Мъж!

„Ако се наведем сега, повече няма да можем да станем“, добави в неделя Иван Гешев пред БГНЕС. Той говори още за мафията и „силите на мрака“, които с откраднатия през годините обществен ресурс определят дневния ред и налагат престъпните си намерения.

Много хора от различни институции вече са намесени в битката за неговото отстраняване. Дали и президентът ще има роля в този заплетен сюжет, вероятно скоро ще се разбере. Защото без указ от Радев главният прокурор не може да бъде освободен от длъжност – вотът във ВСС не е достатъчен. Процедурата по освобождаването е огледална на тази по избора. Радев не може да откаже да подпише повече от веднъж.

При повторно представяне на предложението за освобождаван трябва да го подпише.

Сроковете

Ключовият момент е, че КС няма срок, в който да допусне делата за разглеждане и да се произнесе по същество. Президентът също няма срок, в който да подпише или да върне указа.

Спекулации и

неясноти

Да чакат КС или да стартират процедурата, се коментираше през последните дни и от самите кадровици. Те единодушно приеха, че докато делата не са допуснати за разглеждане, нямат правно основание да спрат процедурата. Ситуацията се променя, ако делото, особено това, което е за отмяна на текстове от НПК и съдебния закон, бъде допуснато. Тогава най-вероятно трябва процедурата да бъде спряна.

Затова юристи прогнозират, че ВСС ще бърза да отстрани Гешев, преди съдът да е допуснал делата за разглеждане по същество.

В понеделник е следващото заседание на съвета, на което ще се обсъжда отстраняването на Гешев. Вероятно кадровиците ще коментират и изказването на Маринов и верни на себе си, дълго ще дебатират.

Те още не са провели същинската дискусия по въпроса дали да отстранят Гешев за уронване на престижа на съдебната власт заради израза „политически боклук“. Юристи коментират, че президентът не може да взема решение дали да подписва или не, преди да е чул мотивите им в дебата.

От казус в казус

Ако ВСС тази седмица освободи Гешев, той ще прати решението си в президентството за издаване на указ. Тогава Радев ще има три възможности – да подпише, да откаже, или да не прави нищо и да чака Конституционния съд колкото трябва. В тази ситуация Гешев ще е главен прокурор, макар и освободен от съвета.

В правните среди се чува и друго мнение – че Радев трябва да подпише указа за освобождването на Гешев, разбира се, ако такова се случи, веднага, защото в противен случай самият той може да попадне в капан. Действително, както вече стана ясно, Конституционният съд няма срок, в който да допусне делата за разглеждане, а и да се произнесе. А ако не излезе с решение по допустимост в следващата една година например? Тогава президентът толкова ли ще чака? И как ще обясни дългия срок, в който не се произнася? Освен това така той може да даде повод и за него да започне процедура по импийчмънт за неспазване на основния закон. Според юристи, когато в конституцията няма срок, това означава веднага. Така че неподписването може да стане повод да се иска отстраняването и на самия държавен глава.

Други юристи пък се питат защо Радев трябва да чака КС, щом автор на оспорвания от Гешев съдебен закон е служебното правителство, което е назначено от президента. Тоест той подкрепя техните виждания главният прокурор да се отстранява с 13 гласа.

Ако КС допусне да гледа делата, тогава Радев може да върне на ВСС отстраняването за ново разглеждане, а кадровиците от своя страна да спрат процедурата, докато съдът се произнесе с окончателно решение. И след това процедурата да стартира наново. Кога е това във времето, едва ли някой може да каже. „Влизаме от казус в казус“, обобщи ситуацията юрист.

Впрочем и при избора на Гешев за главен прокурор имаше реакция от страна на президента Радев. Тогава той не подписа първия указ за неговото избиране, а го върна на ВСС. Кадровиците (същите, които сега го освобождават) проведоха втора дискусия и отново гласуваха за Гешев. Радев подписа втория указ, защото няма право да не го направи.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar