Работна група ще изготви изцяло нов проект на Закон за хората с увреждания. Това решиха по време на среща днес министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, председателят на парламентарната комисия по здравеопазване д-р Даниела Дариткова, заместник-председателят на парламентарната комисия по труда и социалната политика Светлана Ангелова, представители на национално представителните организации на и за хората с увреждания и родители на деца с увреждания, съобщиха от социалното министерство.

Основната цел е новият нормативен акт да бъде синхронизиран с Конвенцията за правата на хората с увреждания, която беше ратифицирана от Народното събрание през 2012 г.

В законопроекта ще бъде регламентирано правото на лична помощ за хората, които имат нужда от такава в ежедневните си дейности. Личната помощ ще бъде отпускана на база на социалната оценка на индивидуалните потребности, която по-добре ще отчита нуждите на хората.

Законопроектът предвижда промяна на функциите на Агенцията за хората с увреждания. Участниците в дискусията са се обединили около предложенията да бъдат подсилени мерките, осигуряващи възможност за интегрирана работна среда за хората с увреждания.

Участниците в срещата са се обединили около извода, че е необходимо повече време за изработването на нов закон. Министър Петков е уверил, че желанието е законопроектът да бъде приет в рамките на тази година. Съставът на работната група ще бъде разширен с представители на родители на деца с увреждания.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar