Директорът старши комисар Димитър Балев се е заел със структурни и кадрови реформи

Съкращенията и рокадите в пловдивската полиция вървят с пълна сила. Те са по две линии – от системата излизат служители, навършили пенсионна възраст, премахват се други, които не постигат добри резултати. Наред с това се извършват и промени, при които на ключови постове, като например началник отдел, се слагат доказали се професионалисти. Една от ефективните структурни и кадрови реформи, които предприе директорът на пловдивската полиция старши комисар Димитър Балев бе тази в отдел „Икономическа полиция“. Промяната бързо се усети с няколко успешни акции, свързани с незаконни схеми – за издаване на фалшиви „зелени сертификати“, за присвояване на милиони левове от субсидиите за градски транспорт в общините Пловдив и Асеновград, за изпиране на пари, придобити чрез търговия с безакцизно дизелово гориво и чрез интернет измами, за източване на пари от банкова сметка на търговско дружество.

„Мога да заявя, че се провеждат честни и прозрачни конкурси за назначаване, преназначаване и израстване на служителите. На ръководни позиции се предлагат професионалисти с доказан опит и личностни качества и необвързани с политически партии и икономически субекти. Като пример мога да дам последните назначения в два важни сектора – „Пътна полиция“ и „Специализирани полицейски сили“, началниците на които се надявам да оправдаят гласуваното доверие“, посочи Балев пред „Марица“.

Той коментира, че предстоят още промени и че това е един постоянен процес в МВР. В преобладаващата си част смените са продиктувани от незадоволителни резултати. „Считам за основно мое задължение да познавам дейността на всеки служител, защото това помага да се установят къде има слабости и как те да бъдат преодолени. От друга страна, добрата работа трябва да се стимулира, а добрите практики – да се приложат и в останалите структурни звена“, смята шефът на пловдивската полиция.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar