Пуснаха от ареста с мярка „подписка“ двамата задържани за дописването на бюлетини във врачанското село Малорад. Те бяха с постоянна мярка „задържане под стража“, наложена от Районния съд в Бяла Слатина. Защитата им обаче днес обори твърденията, че задържаните биха могли да окажат влияние върху разследването.

Припомняме, че на кадри от видеонаблюдението в изборната секция в Малорад се видя как председателката на комисията Моника Йорданова и някои от членовете след края на изборния ден дописват преференции в бюлетините в полза на кандидати за общински съветници. Чу се и глас зад кадър да казва: „Тук сме си наши хора, да помогнем на Мартин и на Баче Цено…“.

Двамата обвиняеми не отговориха на нито един от въпросите на медиите. Като представител на хората от селото в съдебната зала пристигна преизбраният кмет на населеното място, за да изрази мнението им. „Хората искат правосъдие. Нямам нищо против никого, но не може няколко човека да решават съдбата на цялата община, на 5000 души“, посочи кметът на Малорад Иво Иванов.

Според него вина носи цялата секционна избирателна комисия. Не беше съгласен и с по-леката мярка, която съдът постанови, защото така обвиняемите биха променили хода на разследването. Защитата на двамата обаче е на обратното мнение.

„Не е такъв тип престъпление това нещо, за да може да се влияе. Не говорим за тежко престъпление по смисъла на закона“, категоричен е адвокат Даниел Христов. „По какъв начин биха могли да повлияят на процеса при условие, че всички свидетели са разпитани по делото“, попита адвокат Цветомила Събинска.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar