Алекс Джоунс, един от най-прочутите разпространители на конспиративни теории и лъжи в средите на десницата, трябва да плати щети в размер на 965 млн. долара. Това решиха съдебни заседатели в щата Кънектикът по дело, заведено от няколко семейства на деца, убити през 2012 г. в стрелбата в училище „Санди Хук“ в Нютаун в същия щат.

Джоунс години наред разправяше по влиятелното си радио предаване и медийна платформа, че цялата трагедия, потресла САЩ, била инсценировка от актьори, организирана от правителството, за да изземе огнестрелните оръжия на американците.

През август по сходно дело, но в щата Тексас, Алекс Джоунс бе осъден да плати 49 милиона долара. Сега сумата е в много пъти повече и първите коментари са, че журито на първо място изпраща сигнал, че в страната не може да се лъже безнаказано и че конституционно право на свобода на словото не гарантира защита за подобни ексцесии.

  • Адвокатите на близките на 8 от жертвите от основното училище казаха миналата седмица в заключителната си пледоария, че Джоунс години наред печели от лъжите си за стрелбата, които привличат трафик към сайта му Infowars и засилват продажбите на различни продукти. В същото време тези семейства са обект на продължила десетилетие кампания на смъртни заплахи и тормоз от привържениците на водещия.
  • Норман Патис, адвокат на Джоунс, каза също в последното си слово пред съдебните заседатели, че ищците не са показали достатъчно доказателства, които да измерят загубите им и ги призова да пренебрегнат политическите внушения в делото, „защото то не е за политика, а за обезщетение“.

Сред ищците е и агент на ФБР, който е бил един от първите, отзовали се на мястото на трагедията. Джоунс даде свидетелски показания, в които се нахвърли върху „либералните“ си критици и отказа да се извини на семействата.

Адвокатите му казаха, както стана с делото в Остин, щата Тексас, където е регистрирана Infowars, че ще обжалват преди решението на журито да бъде одобрено от съдия и да бъде определена окончателната сума – вероятно някъде през ноември.

Особеният случай на Джо Роугън и маскирането на дезинформация като свобода

Юристи коментираха днес, че реално ищците ще получат – и то след години – много по-малко от присъденото им в това гражданско дело. Те получават морално възмездие, но Джоунс може да каже накрая, че той самият е останал без пари, а законът не предвижда той да влезе в затвора (както е обикновено в наказателното правораздаване), ако не може да изплати отсъденото.

През лятото медии в САЩ твърдяха, че той и фирмите му разполагат с близо четвърт милиард долара.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar