Тъкмо в деня, когато Тръмп и Путин се срещнаха в Хелзинки, във Вашингтон бе арестувана 29-годишната рускиня Мария Бутина. Обвиняват я, че участвала в заговор на руското правителство за въздействие върху политиката на САЩ. Бутина пребивавала в САЩ със студентска виза, разказва „Дойче веле“.

Докато живеела в Москва, на младата оръжейна активистка не ѝ вървяло. Бутина на два пъти кандидатствала за виза с мечта да присъства на бляскавата годишна среща на американската Национална оръжейна асоциация (НОА). Два пъти ѝ отказвали.

По това време Мария Бутина съучредява руската организация „Право на оръжие“ и членува в управителния ѝ съвет. Профилите ѝ в социалните мрежи са пълни най-вече с мемета, вицове и статистики, чрез които се опитва да внуши, че правото да притежаваш оръжие е по-добро от всякакви ограничения. Бутина разказва, че

отраснала с

оръжия – баща

ѝ бил ловец

и я научил да стреля още когато била дете.

През 2013 г. представители на оръжейната асоциация на САЩ отишли в Москва, за да се срещнат с новосъздадена руска организация „Право на оръжие“. Скоро след това Бутина се отправя към САЩ с виза в ръка.

До лятото на 2016 г. тя вече се е уредила с дългосрочна виза в САЩ, поемайки по пътя към американските политически кръгове по време на едни от най-спорните избори за президент в американската история.

Името ѝ вече е в

списъка с хора,

които са се

намесили в

президентските

избори в САЩ

през 2016 г.

Според прокуратурата тя имала интимна връзка и с американски политически функционер и предложила секс на друг срещу високопоставен пост във влиятелна организация. В съдебните документи обаче не са посочени имената нито на лицата, нито на организацията. Твърденията на прокурорите са, че Бутина използвала връзката си с неназования американски функционер, с когото живеели заедно, „просто като необходим аспект“ на тайните си дейности в полза на Русия.

Освен това те цитираха намерени в дома ѝ бележки, в които се споменава евентуално предложение за работа от руската Федерална служба за сигурност.

Отбелязаха и че била снимана в присъствието на

руски дипломати,

сред които и

бившият посланик на

Русия в САЩ

Сергей Кисляк

Образът на рускинята се допълва с обвиненията, че тайно създала канали за комуникация с Кремъл, че се внедрила в американски политически организации като Националната оръжейна асоциация и събирала информация за високопоставен руски служител, на когото докладвала.

На едно от съдебните заседания обвинението посочва, че служителят е Александър Торшин – бивш депутат, който сега заема висок пост в централната банка на Руската федерация.

Доказателства, че Бутина е агент под прикритие, са и открити от ФБР есемеси от Торшин, който я сравнявал с Ана Чапман. През март 2017 г., след като Бутина влезе в новините, руснакът написал: „Поклонниците ти вече молят ли те за автограф?

Ти засенчи

Ана Чапман

Тя позираше с пистолети играчки, а теб те показват с истински“. Бутина и Торшин си пишели съобщения в туитър. На 20 януари 2017 г. Бутина му изпратила своя снимка, на която се намира близо до Капитолия на САЩ в деня, в който Доналд Тръмп встъпи в длъжност като президент. Руснакът написал: „Ти си смело момиче! Какво мога да кажа!“, а Бутина отговорила: „Добри учители!“.

Торшин, който през 2012 г. стана пожизнен член на НОА, фигурира в групата на руските олигарси и служители, срещу които финансовото министерство на САЩ въведе санкции заради връзките им с руския президент Владимир Путин и ролята им в „осъществяването на злонамерените действия на Русия“. Само двама руснаци са удостоени със специалния статут „безсрочно членство“ в асоциацията и това са именно Торшин и Бутина. Освен това той е важна фигура в управляващата в Москва партия „Единна Русия“.

Тъкмо благодарение на членството си в НОА през 2011 г. Торшин се запознава с милиардера Доналд Тръмп, който също членува в организацията. След срещата Торшин хвали Тръмп заради подкрепата му за „традиционните семейни ценности“. Смята се, че тъкмо Бутина е първият руски представител, задал на Тръмп въпроса как би развивал отношенията между САЩ и Русия. Питането е отправено още през 2015 г. в рамките на публично мероприятие.

Историята на Мария Бутина все още не е приключила. В края на август тази година руската шпионка бе прехвърлена в затвора в Александрия, щата Вирджиния. Едва сега администрацията на затвора й разреши да бъде на общ режим. Новината бе публикувана на фейсбук страницата на руското посолство в САЩ. „Приключи 35-дневният период в изолатора“, пише още в съобщението. Засега тя остава в затвора.

„Ще продължим да оказваме на Бутина всички необходими консултации и каквато и да е било помощ в пълен обем.

Ще се борим

за освобождаването

на пострадалата,

която е станала жертва на вътрешноамерикански антируски разработки“, пише още в изявлението.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar